Три леви листи ще се борят за едни и същи

...
Три леви листи ще се борят за едни и същи
Коментари Харесай

Три леви листи ще се борят за едни и същи гласове на евровота

Три леви листи ще се борят за едни и същи гласове на европейските избори на 9 юни:  на Българска социалистическа партия, на " Левицата! " и на социалдемократите, научи Епицентър. бг.

 

ЛИСТАТА НА Българска социалистическа партия

 

Според информация от " Позитано " 20 описът с претендентите на Българска социалистическа партия за Европарламента ще води депутатът и някогашен министър на енергетиката Драгомир Стойнев.

В соццентралата обаче не изключват и разновидността водачът Корнелия Нинова в последния миг да реши да се кандидатира за Брюксел. Досега Нинова изрично е отхвърляла такава опция.

В листата се чака да влезе и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. А също и Цветелина Пенкова, която и в този момент е евродепутат. Пенкова е единствената представителка на Българска социалистическа партия в Екологичен потенциал, която има късмет да кандидатства още веднъж от името на столетницата.

Останалите - някогашният президент на ПЕС и някогашен водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев, Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов, някогашният началник на кабинета на президента Румен Радев, са нежелани от соцръководството. Нинова нееднократно е подлагала на критика остро позициите им, заемани в Брюксел в духа на това, че те не водят политиката на партията в Европейския парламент.

Витанов даже е изключен от Българска социалистическа партия и сега е член на Германската социалдемократическа партия.

 

 

ЛИСТАТА НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ

 

Според осведомени четиримата - Станишев, Йончева, Витанов и Христов, " вървели в пакет " и щели да се явят с листа на партията на Георги Анастасов Българските социалдемократи. Тя е втората българска партия, с изключение на Българска социалистическа партия, която е член на ПЕС и на Социалистическия интернационал.

На 23 февруари точно Анастасов излезе със специфичен апел - " възвание до всички социалдемократически, социалистически и прогресивно-демократични партии, обединения и неправителствени цивилен организации да сложим началото на диалог за основаване на единна коалиция и единна листа за идните избори за Европейски парламент през юни 2024 година. " Документът завършваше по този начин: " Време е за единство. Да следваме девиза на Янка Сакъзов, доразвит от доктор Петър Дертлиев:
" Да управляваме с гения, мозъка и сръчните ръце на целия народ! "

 

Към тази листа било допустимо да се причисли и Мая Манолова, водач на Изправи се.БГ, поради комплицираните си връзки с останалите в " Левицата! " - Костадин Паскалев, Румен Петков и Татяна Дончева.

 

ЛИСТАТА НА ЛЕВИЦАТА

 

Третата лява листа най-вероятно ще оглави Валери Жаблянов. Заедно с Костадин Паскалев, Румен Петков и Данаил Георгиев Жаблянов показа предизборната платформа на " Левицата! " за евровота на 14 март. Валери Жаблянов разяснява, че " идните избори са в миг, когато Европа и европейския план са на кръстопът и когато ръководещото статукво в Екологичен потенциал е в неспособност да отбрани позициите си. " Данаил Георгиев също щял да откри място в листата.

 

Според осведомени имало хрумвания столичният консултант Ваня Григорова също да откри място в листата на " Левицата! ", с цел да я " дърпа ", след което да се откаже. На предходните избори за Европейски парламент през 2019 година Григорова се яви като самостоятелен претендент и взе съвсем 10 хиляди гласа. Тогава Българска социалистическа партия се пребори за пет мандата, като за алената листа дадоха глас 474 160 души.

Според социолозите през днешния ден обаче Българска социалистическа партия би взела две места в Екологичен потенциал.

На последните избори за Българска социалистическа партия дадоха глас 225 914 души.

Тогава " Левицата! " получи 56 481 гласа.

 

 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР