Три лавини паднаха днес в Пирин. При една от тях

...
Три лавини паднаха днес в Пирин. При една от тях
Коментари Харесай

Спасеният сноубордист в Пирин с първи думи

Три лавини паднаха през днешния ден в Пирин. При една от тях попадна сноубордист, който потърси помощ от Планинската избавителна работа. Спасителите започнаха акция, с цел да му оказват помощ да слезе от планината, тъй като съобщил, че не може да се измъкне.

25-годишният мъж е добре и към този момент пътува към Перник.

Заедно с група другари, Валентин взема решение да се спуска по Пирин. Той минава отвън очертанията на маркировката, макар че я вижда и вижда падналата към този момент лавина в улеите на Демяница. Изплашва се и подава сигнал до приятелите си, които се обаждат на ПСС. Спасителите реагират незабавно.

„ Просто не би трябвало да се подценява планината, това е. Отплеснах се малко, имаше предупредителни въжета, с които не се съобразих този път и отидох на място, където нямаше излаз, и трябваше да викна планински спасители, с цел да дойдат да ми оказват помощ. Беше доста стръмно, имаш отцепена лавина, която беше от основа и от земята просто, по този начин се виждаше тревата, беше събрала дървета надолу и реших, че няма по какъв начин да сляза повече надолу, тъй като ставаше доста стръмно, имаше пад от 10 метра и изискванията не бяха подходящи”, описа сноубордистът.

Спасителят, който пръв е стигнал до сноубордиста, Атанас Уков изясни, че снегът през днешния ден е бил много рисков: „ Прясно навалял, ненаправил заварка с другите пластове и имаше прекомерно доста паднали спонтанни лавини през днешния ден в региона на Пирин на Банско. Включително до него имаше една голяма паднала лавина и тъкмо това го беше спряло”.

За през днешния ден това е третата лавина, споделиха от ПСС - Банско. От курорта насочат зов да не се кара отвън очертанията на пистите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР