Три концерта на трите най-големи български ансамбли ще се случат

...
Три концерта на трите най-големи български ансамбли ще се случат
Коментари Харесай

Трите най-големи ансамбли на България с концерти на „Фолклорен извор 2022“

Три концерта на трите най-големи български ансамбли ще се случат по време на десетото издание на Международен фолклорен фестивал „Фолклорен извор“.

Ансамблите „Пирин“, „Тракия“ и „Филип Кутев“ ще закрият всеки от фестивалните дни на 4, 5 и 6 август. Концертите ще се проведат на особено издигната сцена, в двора на комплекс „Фолклорен извор“ в с. Царевец за повече фенове да имат опцията да ги посетят. Фестивалът ще завърши на 7 август (неделя) от 19.30 ч. на площада в с. Царевец с концерт на орк. „Канарите“. Концертите както и цялата стратегия на фестивала е с вход свободен.

Сега ви представяме фолклорен отбор „Пирин“ гр. Благоевград, чиито концерт ще бъде първи от поредицата на 4 август (четвъртък) от 20.00 ч.

Ансамбъл „ Пирин ” е един от най-известните и най-колоритни ансамбли, посланици на българското музикално-танцово фолклорно изкуство по света. Създаден е през 1954 година за търсене и креативно пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на хубостта в достоверните фолклорни мостри, както и за основаване на творби на фолклорна основа с присъединяване на модерни създатели – композитори, музиканти, хореографи, художници и поети.

За над 60 години от своето битие отбор „ Пирин ” е изнесъл над 8000 концерта пред повече от 6 милиона фенове и слушатели у нас и в над 60 страни по всички континенти на света. Тази приказност от музика, песни, танци и багри превзема всички влиятелни международни подиуми като: „ Карнеги хол ” – Ню Йорк, „ Кенеди център ” – Вашингтон, „ Оркестра хол ” – Чикаго, Денвър, „ Бъркли център ” – Сан Франсиско, САЩ; спектакъл „ Кралица Елизабет ” – Торонто, зала „ Чайковски ”, зала „ Русия ” и Дома на конгресите в Москва; спектакъл „ Пресиденте Алвеар ” – Буенос Айрес, Аржентина и доста други.

Ансамбъл „ Пирин “ е притежател на десетки интернационалните награди, сред които блестящо се открояват „ Златната плоча ” в град Нашвил, Съединени американски щати от 1982 година и „ Грами ” за присъединяване във втория албум на „ Мистерия на българските гласове ” на Марсел Селие през 1990 година

Очаквайте още информация за програмата на „Фолклорен извор 2022“.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР