Три компании са заявили предварителен интерес да участват в изграждането

...
Три компании са заявили предварителен интерес да участват в изграждането
Коментари Харесай

Китайци, корейци и французи с предварителен интерес да участват в АЕЦ „Белене“

Три компании са декларирали прелиминарен интерес да вземат участие в построяването на втората нуклеарна централа у нас край Белене - Китайската нуклеарна корпорация, корейската Хидроамтомна корпорация и френската " Арева ". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова от парламентарната естрада, оповестява Българска национална телевизия. Тя дава доклад пред Народното събрание, с цел да показа процедурата за избор на вложител за АЕЦ " Белене ".

„ Арева “ бе част от плана за Втора атомна преди той да бъде стопирах. Французите участваха в него в консорциум с немската „ Сименс “ и трябваше да произведат и доставят част от оборудването за ръководство и сигурност на блоковете.

По думите на Петкова процедурата ще започва при започване на идната година. Очаква се при доказан действителен интерес, новият вложител да бъде определен до края на 2019 година България е сложила няколко условия - цената на " Белене " да бъде до 10 милиарда евро, срокът на осъществяване - до 10 години, България да не взе участие с нови парични инвестиции, само че да има блокираща квота. Освен това оператор на бъдещата мощ ще бъде АЕЦ " Козлодуй ", а оборудването ще е към този момент купеното от Русия.

По данни на Министерството на енергетиката е належащо да бъде издигната АЕЦ " Белене ", тъй като след 2030 година освен в България, само че и в целия район ще има дефицит на електрическа енергия, заяви министър Теменужка Петкова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР