Три компании са заявили интерес да строят новите блокове в

...
Три компании са заявили интерес да строят новите блокове в
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Кой иска да строи новите блокове в АЕЦ „Козлодуй“; Пет нови ритейл парка в България

Три компании са декларирали интерес да строят новите блокове в АЕЦ „ Козлодуй “
Южнокорейската Hyundai Engineering и американските Fluor и Bechtel Corporation са фирмите, които към този момент са декларирали интерес в процедурата за строител на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “. Това заяви Валентин Николов, изпълнителен шеф на единствената българска атомна електроцентрала, по време на третата Международна нуклеарна конференция, която се организира през днешния ден в София.
БДЖ купува 70 пътнически вагона втора употреба от Deutsche Bahn (галерия)
„ БДЖ-Пътнически транспорти “ ще закупи 70 вагона втора ръка от немските железници. Държавното пътническо сдружение и Deutsche Bahn са във крайна фаза на договаряния, оповестява Министерство на превоза след извършена среща сред отрасловия министър Георги Гвоздейков, посланика на Германия Ирене Планк и представители на немската компания.
Българска народна банка намали упованията си за българската стопанска система
Българската национална банка (БНБ) сви упованията си за растежа на българската стопанска система както за 2024 година, по този начин и за идната година. Централната банка към този момент очаква 2.5% напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) тази година, както и 3.4% за 2025-та, което е намаляване с по 0.2 пункта за всяка една от двете години.
Европейското финансиране на енергийния преход в България: какви са опциите
Енергийният преход – освен в Европа, само че и в България – към този момент стартира и жителите и бизнеса имат два разновидността: или да гледат в профил протичащото се и да бездействат, или да са дейни участници в него, възползвайки се от всички благоприятни условия, които дава. За задачата голяма част от финансовия запас на Европейския съюз за доближаване е ориентирана към най-засегнатите от прехода райони, един от които е Перник.
За една година депозитните лихви в България едвам се отлепиха от нулата (графики)
Лихвите по депозитите в България едвам се отлепиха от нулата в последната година. Официалната статистика на Българската национална банка (БНБ) демонстрира, че към декември 2023 година междинният лихвен % по най-масовия депозит в левове за семействата доближава 0.95% по отношение на 0.33% година по-рано.
Асен Василев трансферира основно звено в МФ на бъдещия министър председател Габриел
Финансовият министър Асен Василев трансферира едно от основните си звена към премиера. Промяната сега е в процедура на публично разискване, доникъде на февруари, и се планува да влезе в действие от 1 март – тъкмо преди ротацията, когато премиерският пост би трябвало да бъде взет от Мария Габриел от ГЕРБ. Крайният период смяната да влезе в действие, съгласно признатите ремонти, е 1 април.
Първата в София болнична хеликоптерна площадка е в „ Св. Анна “
Хеликоптерната площадка в УМБАЛ „ Света Анна “ в София влиза в системата на незабавната въздушна помощ. Тя е първата в столицата, която е записана съгласно всички европейски и български условия като болнично вертолетно летище. По този мотив в понеделник министърът на превоза Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на изпълнителния шеф на лечебното заведение доктор Славчо Близнаков.
Vivacom още веднъж подвига цените поради инфлацията – не на всички абонаменти
Vivacom разгласи ново повишаване на цените на някои услуги заради растежа на годишната инфлация. Не всички абонаментни проекти обаче ще бъдат индексирани. Промяната ще бъде отразена в сметките, издадени през февруари 2024 година, излиза наяве от съобщение, изпратено през днешния ден от телекома до засегнатите клиенти.
„ Налага се да правим индексация “: А1 също подвига цените
А1 също възнамерява да актуализира в посока нагоре месечните абонаментни такси. Това оповестиха от мобилния оператор в отговор на питане на Economic.bg. Повод за него бе новината, че съперникът Vivacom разгласи публично, че покачва цените на някои от услугите си. 
Перничани са едва осведомени с съответните ограничения на кохезионната политика на Европейски Съюз
Гражданите на Перник и района са относително добре осведомени с инструментите на Европейския съюз за доближаване (кохезионната политика), най-малко на декларативно равнище. Но съответните ограничения, и в най-голяма степен осъществените планове, остават едва познати. Това са част от изводите от социологическото изследване, осъществено от организация „ Тренд “, по поръчка на „ Бранд Медия България “, като част от осъществяването на европейския план „ Преход на опциите “ (Transition Opportunities – TOP).
Министерство на регионалното развитие създава разновидности за поддръжка на 20-процентовото самоучастие в санирането
Над 60 са подадените планове за саниране по втория стадий на програмата, която се финансира с 80-процентов грант по линия на Плана за възобновяване. Това разяснява зам.-регионалният министър Ангелина Бонева пред Economic.bg, която взе присъединяване в първото събитие в границите на европейския план „ Преход на опциите “, провело се в Перник.
МЕ чака търгът за ВЕИ и акумулатори да надвиши 2 милиарда лева
Общият бюджет на обществения търг за вложения във ВЕИ и акумулатори, който следва да бъде стартиран през февруари, ще надвиши 2 милиарда лева Част от това финансиране – 664 млн. лева – ще бъде обезпечено по Плана за възобновяване и резистентност, а останалото – от крайните получатели. Това съобщи Александрина Димитрова, шеф на отдел „ Енергийна успеваемост и възобновими енергийни източници “ в Министерството на енергетиката по време на събитието „ Преход на опциите – Перник “, проведено от „ Бранд Медия България “, издател на Economic.bg.
Жилищните заеми в България към този момент допират 20 милиарда лева (графики)
Стойностният размер на жилищните заеми в България не престават да порастват и към края на 2023 година към този момент допират 20 милиарда лева Въпреки влезлите в действие ограничения на Българската национална банка (БНБ) за усмиряване на кредитния взрив от последните две години размерът на ипотечните заеми продължава да пораства – с по към 2% на месец.
Търгът за доставка на 35 електрически влака потегля отначало
След като през последните седмици транспортният министър Георги Гвоздейков обещаваше, че напълно скоро ще бъде стартирана още веднъж поръчка за доставката на 35 електрически влака, тя към този момент е реалност. Документацията е подадена в Регистъра за публични поръчки на 22 януари, само че процедурата е оповестена в петък (26 януари), сподели инспекция на Economic.bg.
Скришом АПИ подписа контракти за пътна поддръжка за съвсем 1 милиарда лева
Против всички поръчки на новата власт Агенция „ Пътна инфраструктура “ подписа контракти за пътно поддържане с компании, класирани по търгове на служебното държавно управление на президента Румен Радев. Поръчките бяха прекъснати предходната година, а районният министър Андрей Цеков обоснова прекъсването им с множеството открити нарушавания.
Nexo съди България за над 3 милиарда $
Арбитражното дело на „ криптобанката “ Nexo против българската страна, прокуратурата и Министерството на финансите е за над 3 милиарда $. Това разгласи публично компанията, в която съсобственик е някогашният народен представител от „ Реформаторския блок “ Антони Тренчев. От там акцентират, че акцията на държавните органи е провалила проектите ѝ за листване на американската фондова борса и за спонсорска договорка във футбола.
Повечето финансови инспекции към този момент ще се разгласяват онлайн
Агенцията за държавна финансова ревизия към този момент е задължена да разгласява отчетите си обществено. Те ще бъдат поместени автоматизирано на интернет страницата ѝ в период до 14 дни от правенето на заключенията. Това взеха решение дефинитивно депутатите с измененията в Закона за държавната финансова ревизия. Предложението бе на „ Продължаваме промяната – Демократична България “, само че бе утвърдена от всички, с изключение на от „ Възраждане “ и „ ИТН “.
Интервю | Вярваме, че жилищата в България могат да станат по-достъпни
Build Europe е организацията, която събира над 30 000 национални представители на бизнесмени в жилищното строителство. Членовете на организацията от България са „ Главболгарстрой “ и Българска строителна камара. С изпълнителния секретар на Build Europe, Федерико Науел Лазари, беседваме за достъпността на жилищата в Европа, само че и в България.
Радомирската „ АК Електрик “ влага в чиновниците си €190 хиляди по европроекти
Технологиите и образованието напредват, както наподобява, ежеседмично в някои промишлености, а фирмите, които остават на върха на тези промени, са сполучливите. Една потвърдена тактика, обвързвана с тях, е инвестицията в развиването на служителите чрез преквалификация и образование. Такъв е и образецът от едно от най-големите предприятия в Югозападна България – „ АК Електрик “ АД, част от световната шведска компания AQ Group AB. 
Няма напор от компании, искащи да прекратят регистрацията си по Данък добавена стойност
Вдигането на прага за регистрация по Данък добавена стойност от 50 на 100 хиляди лева предходната година докара до дерегистрацията на под 18 хиляди компании. Тези данни дава финансовият министър Асен Василев в отговор на депутатски въпрос. Вдигането на прага бе главно по самодейност на „ Демократична България “, чиито депутати внасяха законопроекта за това в няколко Народното събрание. Официално прокарването му бе факт в последните дни на така наречен четворна коалиция, подкрепяща кабинета „ Петков “.
Предстои откриването на пет нови ритейл парка в България
Ритейл парковете бяха основен мотор на пазара на търговски площи през 2023 година и прогнозата е мощното им показване да продължи и през новата 2024 година Това се показва в новия отчет на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.
Собственикът на ски завода в Чепеларе излиза на борсата
Един от най-големите производители на ски съоръжение в света и притежател на ски завода в Чепеларе – Amer Sports – възнамерява да излезе на нюйоркската борса. Компанията се цели в пазарна капитализация от към 8.7 милиарда $, като възнамерява да набере 1.8 милиарда $ с продажбата на 100 милиона акции на цена сред 16 и 18 $.
Собственикът на Банка ДСК продава бизнеса си в Румъния
Собственикът на Банка ДСК в България – най-големият заемодател в Унгария OTP Bank е напът да продаде румънското си звено на Banca Transilvania SA през първото тримесечие на новата 2024 г. 
FlixBus разраства експертния си хъб в София
Kомпанията за екологичен превоз FlixMobility, известна със " зелените " си автобусни и жп услуги FlixBus и FlixTrain, възнамерява да наеме още чиновници в своя експертен хъб в София. Това стана ясно от извършена среща сред министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и основния финансов шеф на немска компания Кристоф Дебюс. Обсъдени са бъдещите проекти за уголемение на активността на Flix в България, се показва в прессъобщението на отрасловото ведомство.
От обич към планината: Кои са най-младите хижари в България?
Живеем във време, в което множеството дребни обитаеми места пустеят, за сметка на големите натоварени градове, които като че ли се трансфораха в магнит за младежите. Стереотипите обаче съществуват, с цел да бъдат разбивани и се оказва, че точно планината може да се трансформира в мястото, където човек да откри нравствен мир за себе си. „ Не покоряваме планината, а самите себе си “, е споделил новозеландският планинар Едмънд Хилари. Такава е и историята на хижарите Николета и Уриел Зунино – родопчанка и аржентинец – които потвърждават, че щастието е в дребните неща, някъде там, горе в планината.
Viber премисля колцентровете с новата си функционалност „ Бизнес позвънявания “
Приложението за чат и диалози Viber стартира функцията „ Бизнес позвънявания “ – инструмент, който ще служи като колцентър в самата платформа. Всички бизнес диалози ще бъдат безвъзмездни за клиентите, без значение от местоположението им. Инструментът започва от през днешния ден световно, в това число и за България.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР