Три журнлистки си поделят голямата награда Човек на годината 2019.

...
Три журнлистки си поделят голямата награда Човек на годината 2019.
Коментари Харесай

БХК обяви адвоката на Пол Фрийман за Застъпник на годината

Три журнлистки си поделят огромната премия " Човек на годината " 2019 . Българският хелзинкски комитет (БХК)традиционно връчи премиите си на 10 декември - интернационалният ден за правата на индивида.
Журито присъди наградата на Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова . Според БХК те са " едни от директните участници в огромните провокации пред свободата на изложение през миналата година. Шикерова, Паунова и Великова са измежду емблематичните бранители на достойнството на журналистическата специалност в България, отстоявайки правото и задължението си да разкриват и огласяват истината ", показват от организацията.
Специалният приз „ Застъпник на годината “ взима адв. Калин Ангелов - юристът на Джок Полфрийман. " Той е юрист и дълготраен бранител на правата на лишените от независимост. Работи интензивно против полицейското принуждение и злоупотребата с полицейски пълномощия и е член на „ Движение Промѣна ”., показват от Български хелзинкски комитет.
Георги Георгиев и гражданско придвижване „ Боец “ получават специфичен приз „ Доблест на годината “. През 2019 година придвижването и ръководителят му подадоха редица сигнали против висши фрагменти на прокуратурата и Комисия за лишаване на имуществото, добито от незаконна активност, в това число Пламен Георгиев, Иван Гешев и Сотир Цацаров. Георгиев провежда и оглави митингите против порочния избор на нов основен прокурор, пипомнят от БХК.
Освен огромната премия журито дефинира и две подгласни награди, както и седем специфични награди:
Едната е за Националната мрежа за децата и изпълнителният й шеф Георги Богданов. Те са отличени поради " големите старания, вложени от екипа в разяснителна акция в цялата страна против невижданите офанзиви против Стратегията за детето от страна на крайни религиозни и ултранационалистически придвижвания и организации. През 2019 година Георги Богданов бе на първа линия и в диспути, разисквания и митинги, с цел да се опълчи на дезинформацията. "
Другата получи Юлия Георгиева и „ Център за хуманни политики “ поради организацията на огромна онлайн акция за набиране на средства за продължение на работата на „ Розовата къща “ — дневен център за наркозависими хора. През лятото на 2019 година центърът беше в заплаха да бъде закрит, само че Георгиева и ЦХП избавиха и разпростряха услугата, която е единствена по рода си за София, показват от БХК.
Специален приз „ Вдъхновение на годината “ отива при Мануела Попова — основател на плана „ Не ми се обиждай, но… “ . Проектът се бори с наложените в обществото стандарти и стигми за хората с разнообразни увреждания и здравословни проблеми, хора от етнически, полови и религиозни малцинства, хора от разнообразни групи и с разнообразни истории.
Специален приз „ Активист на годината “ е присъден на „ Дишай, Перник “ — съдружие на дейни жители, които пазят правото на чист въздух и търсят решения на казуса с мръсния въздух в своя град.
Специален приз „ Постоянство и памет “ журито отреди на фондация „ Остров Белене “ . Концлагерът „ Белене “ е измежду тъмните петна от нашата история, за които би трябвало да се знае и да се помни. През 2019 година фондация “Остров Белене ” работи интензивно в тази посока, като показа абстрактен план за мемориален комплекс на остров Персин, който планува възобновяване на концентрационния лагер във типа му от 50-те години на предишния век.
Ромски цивилен деятели печелят специфичен приз „ Храброст на годината “. В началото на 2019 година ромски и деятели и техни другари от цялата страна изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев за отменяне на „ Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и ограниченията за реализацията им “ на вицепремиера Красимир Каракачанов. По време на полемиките за Концепцията ромски деятели активизираха роми от кварталите на България да пишат до премиера и резултат до Министерски съвет и администрацията бяха изпратени над 1000 писма.
Специален приз „ Пробуждане на годината “ завоюва ИК „ Подкрепи педиатрията “ През 2019 година младо потомство лекари се опълчиха на статуквото, застанаха против началниците си и нарушиха десетилетия на безмълвие, с цел да издигнат въпроси от изключително значение за детското опазване на здравето. Първия митинг на екипа на педиатрията беше през април тази година, предизвикан от неналичието на животоспасяващи лекарства, лимитите за банкет, недофинансираните педиатрични клинични пътеки.
Отличниците са определени сред общо 33 номинации , подбрани съгласно авансово оповестени критерии за допустимост измежду по-голям брой издигнати персони и организации. Изрично прецизират от БХК. Тази година постъпилите и позволени номинации бяха прегледани от журито в състав: Красимир Кънев, ръководител на БХК; Красимира Величкова, шеф на Български дарителски форум; юрист Александър Кашъмов, началник на правния екип на Програма Достъп до информация; Явор Гечев, шеф „ Маркетинг и връзки с обществеността “ на фондация „ Четири лапи “; Аделина Банакиева — член на Национална гражданска самодейност „ Системата ни убива всички “, които получиха Голямата премия на БХК „ Човек на годината 2018 “; Бояна Петкова — основателка на „ Макове за Мери “; Марияна Кацарова, публицист и правозащитник; Петко Петков, съдия; юрист Даниела Михайлова, началник на правната стратегия на „ Инициатива за равни благоприятни условия “; Яна Бюрер Тавание, член на управителния съвет на БХК.
Наградите „ Човек на годината “ се връчват от БХК от 2008 година насам. Те нямат финансово изражение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР