Три изтребителя F-16 Fighting Falcon, които Румъния купи от Норвегия,

...
Три изтребителя F-16 Fighting Falcon, които Румъния купи от Норвегия,
Коментари Харесай

Три самолета F-16, купени от Норвегия, пристигнаха в Румъния

Три изтребителя F-16 " Fighting Falcon ", които Румъния купи от Норвегия, кацнаха през днешния ден в 71-ва авиобаза в Къмпия Турзий, окръг Клуж, съобщи Аджерпрес, позовавайки на известие на министерството на защитата.

Според известието покупката на новата партида самолети F-16 " Fighting Falcon " и прилежащия пакет артикули и услуги ще обезпечи възстановяване на сигурността на Румъния посредством застраховане на защитата на въздушното пространство на Румъния и НАТО " в спокойно време и в обстановки на рецесия ".

" Чрез поетапното идване в течение на тази година и на идната на 32-та многоцелеви самолета F-16 " Fighting Falcon ", които ще оборудват още две ескадрили на военновъздушните сили, Румъния ще укрепи качествата си за въздушна защита на равнище, приспособено към провокациите за сигурността в района ", показва в известието министърът на защитата Анджел Тълвар.

В текста се отбелязва, че тези самолети ще имат значима роля за поддържането на надеждна възпираща и отбранителна позиция против всяка експанзия в Източния фланг на НАТО, като в същото време ще обезпечат прехода на военновъздушните сили на Румъния към самолетите от пето потомство F-35.

Това е втората серия от три самолета F-16, купени от Норвегия, като първата дойде в края на ноември 2023 година в 86-та авиобаза в Борча, окръг Кълъраш, припомня министерството.

Румънското държавно управление подписа с държавното управление на Кралство Норвегия контракт за покупка на 32 самолета F-16 с първична логистична поддръжка и спомагателен пакет артикули и услуги от държавното управление на Съединените щати. Самолетите ще бъдат доставени в оперативна подготвеност и с запас за действие по време на преходния интервал от минимум 10 години към самолети от пето потомство.

В момента румънските военновъздушни сили разполагат с 20 самолета F-16, купени в границите на програмата " Многоцеливи изтребители за военновъздушните сили ", като първата ескадрила от 17 изтребителя F-16 беше купена от Португалия. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР