Три интернет доставчика в България трябва да блокират достъпа на

...
Три интернет доставчика в България трябва да блокират достъпа на
Коментари Харесай

Съдът постанови блокиране на достъпа до Zamunda

Три интернет доставчика в България би трябвало да блокират достъпа на своите клиенти до торент уеб страниците Zamunda и ThePirateBay. Това постанови на първа инстанция Софийски градски съд по дело, заведено от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), дружно с IFPI – организацията, представляваща звукозаписната промишленост в международен мащаб.

Става ясно обаче, че с изключение на главните уебстраници, би трябвало да бъдат блокирани и техните огледални уеб сайтове (proxy), в това число и такива, които не са категорично посочени в правосъдното решение.

Ако се стигне до фактическото блокиране на торент страниците, България ще стане една от 20-те страни, които са спрели достъпа до The Pirate Bay (б.р. – 13 от тези страни са членки на ЕС). „ Zamunda, локален BitTorrent уебсайт, до момента не е блокиран в други страни, защото България съставлява 80% от трафика към него “, допълват от БАМП.

Решението е от 31 май 2023 година и идва три години след завеждане на делото. В известието не се показва кои са трите интернет доставчика.

Битката против торент платформите в България тече от дълго време, само че към този момент без триумф. „ За първи път в България се произнася правосъдно решение за блокиране на достъп до пиратски уеб страници и считаме този казус за значима стъпка в вярната посока, “ разяснява Петя Точарова.

Вероятно ще има обжалване и напредване на делото към втора инстанция.

Новината за решението на Софийски градски съд идва, откакто неотдавна България бе вкарана в листата за наблюдаване за спазването на правата върху интелектуалната благосъстоятелност на американската Служба на основния търговски представител на Съединени американски щати (USTR). Страната попадна на мушката, защото София не е обърнала задоволително внимание на дефекти в следствието на случаи на онлайн пиратство.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР