Три хиляди лева глоба е постановил Районният съд в Дупница

...
Три хиляди лева глоба е постановил Районният съд в Дупница
Коментари Харесай

3000 лева глоба за кмета на Дупница заради използване на закрито сметище

Три хиляди лв. санкция е постановил Районният съд в Дупница за кмета на общината поради употреба на закритото бунище в местността " Злево ".

Експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник са наложили глоба в размер на шест хиляди лв., която е била обжалвана. Глобата е понижена на половина от съда. Сред претекстовете за това са събитието, че липсват данни нарушаването да е осъществено при изискванията на повторност, неналичието на други нарушавания по ЗУО, предприемане ограничения за разчистване, неголямата повърхност на замърсяването.

Депото е затворено за употреба от края на 2017 година, а отпадъците би трябвало да се извозват до лицензираното хранилище в кв. " Филиповци ", за което общината има подписан контракт.

При осъществена инспекция на 18 септември 2019 година, във връзка подаден телефонен сигнал до Министерство на околната среда и водите за следващо замърсяване на атмосферния въздух от запалване на остарялото закрито хранилище на Дупница, е бил открит гъст зноен пушек. При огледа на място е открито скупчване на огромно количество битови боклуци, а по време на инспекцията камион на сметоизвозващата компания изсипал битови боклуци в сектора неразрешен за употреба. Други камиони също изсипвали битов боклук и строителни боклуци. По време на инспекцията е било открито още, че достъпът до сметището не е стеснен и е липсвала обозначителна табела, че депото е закрито.

Решението на съда предстои на обжалване и митинг пред Кюстендилския административен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР