Три групи стоки у нас имат трайно високи цени -

...
Три групи стоки у нас имат трайно високи цени -
Коментари Харесай

Цените на мляко сирене и яйца у нас – 123% спрямо средните в Европа!

Три групи артикули у нас имат трайно високи цени - мляко и млечни артикули, яйца и растителни масла. Те са непропорционални по отношение на българските приходи, само че даже са и над средноевропейските равнища. Това заяви за Радио Варна икономистът Адриан Николов. Той се надява Комисията за защита на конкуренцията да отговори има ли преграда при вноса на тези артикули или производителите сами съумяват да поддържат високи цените. Според Николов трайно високите цени могат да бъдат обяснени с недостатъци в конкуренцията и работата на пазара в тези сегменти.

Икономистът от Института за пазарна стопанска система чака, че по-ниските ставки на Данък добавена стойност ще се запазят и в идващия бюджет, даже може да бъдат въведени и нови. Той напомни, че не престават срещите сред земеделското министерство и производители от разнообразни браншове с съществена тематика - по-ниски налози против обещания за по-ниски цени, които да успокоят инфлацията при храните, най-малко краткосрочно.

В края на лятото ще има покачване в цената на сезонните артикули, предвижда икономистът. Повод за оптимизъм в средносрочен проект е единствено динамичността при цените на растителните масла:

" Там има годишно понижение, пикът сме го преодолели и може би ще има по-дългосрочна промяна надолу. За страдание, това е единственият сегмент в хранителния пазар, където виждаме позитивна наклонност, отвън годишния цикъл на сезонните артикули. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР