Три групи мерки за борба срещу скъпия ток обяви правителството

Три групи мерки за борба срещу скъпия ток обяви правителството ...

Премиерът Янев поиска дебат за АЕЦ Белене, няма да уволнява енергийния министър |


Три групи мерки за борба срещу скъпия ток обяви правителството на Стефан Янев На брифинг в Министерски съвет.

"Темата с цената на енергията е актуална цяло лято. Говорим по тези теми и търсим решение. Искам да подчертая, че служебното правителство работи за това всички потребители да имат енергия и да бъде в най-добрия ценови диапазон. Последните 2 месеци България има най-ниските цени в рамките на ЕС. Само в Полша цените са по-ниски в сравнение с България", каза премиерът Стефан Янев.

След това той се спря на конкретните решения на проблема, който се отразява изключително негативно на индустриалните потребители.

"Разработена е схема за финансови компенсации за бизнес потребителите за предстоящите зимни месеци. Такива ще бъдат заложени в бюджет 2022 г. През ноември новият парламент ще се занимае с тази тема. Може да е необходима и актуализация и за тази година. Разплащането трябва да стане чрез държавния бюджет", каза министър-председателят.

Според Янев ще се наложи още една актуализация на бюджета. Затова той се надявал следващият парламент да се занимае с тази тема.

Без актуализация не може да има преразпределение на средствата. Финансовият ресурс от тези компенсации ще бъдат от държавата и единственото особено е, че трябва да стане разплащането през държавния бюджет. Около 600 - 650 млн. лв. ще бъдат необходими за компенсация на небитовите потребите, заяви в отговор на въпрос финансовият министър Валери Белчев.

Втората дългосрочна мярка е разработване и утвърждаване на национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвкава общоевропейска политика за държавна помощ и намаляване на тежестта на цената за въглеродните емисии.

Третата мярка е, че Министерство на финансите съвместно с Министерство на икономиката и Българската фондова борса да разработи механизъм, който да работи за балансиране на производители и търговци, което да създаде гъвкав пазар.

Заедно с дългосрочните мерки ще има и краткосрочни. БЕХ и енергийното министерство ще предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия. Това е начин да се стимулират и крайните клиенти, които директно да търгуват на борсата.

Предстои и засилване на регулаторния контрол на КЕВР. По подобен начин ще бъдат изследвани и предложени корекции в правилата на енергийната борса, в методиката за образуване на цената. Всички мерки се очакват да дадат успокояване и пазарът на електрическата енергия да бъде по-адекватен на всичко, което се случва около нас, надява се Стефан Янев.

Обмисля се и още един пакет от мерки за публичните предприятия, за които обаче служебното правителство все още не е готово.

Янев повдигна и въпроса дали не е време най-после да седнат на една маса специалисти от всеки род и вид, които претендират, че разбират от ядрена енергетика.

"Ние нямаме яснота дали искаме или не искаме развитие на ядрената енергетика. Всички тези въпроси се нуждаят от отговори. Необходим е експертен разговор по условията на проекта на АЕЦ "Белене", който проект е докаран доникъде", каза той.

Янев подчерта и че няма никакво намерение да освобождава министъра на енергетиката Андрей Живков, защото той се справял със задачите си.

Източник: offnews.bg