Три групи, които се застъпват за Палестина - включително Хамас,

...
Три групи, които се застъпват за Палестина - включително Хамас,
Коментари Харесай

Криптовалути за над $100 милиона финансират терористичните актове срещу Израел

Три групи, които се застъпват за Палестина - в това число Хамас, организацията, виновна за неотдавнашните набези, довели до гибелта на повече от 250 души в Израел - финансират активността си с криптовалута.

Между август 2021 година и юни 2023 година Хамас, Палестинският ислямски джихад (PIJ) и тяхната ливанска асоциирана организация Хизбула са натрупали общо над $134 милиона в криптовалута, съгласно заповедите за конфискация на израелското държавно управление и отчетите за блокчейн разбор, в детайли разказани от The Wall Street Journal.

Хамас е получила почти $41 милиона в цифрова валута през този съвсем двугодишен интервал. PIJ, чиито членове от Газа сплотиха сили с Хамас в неотдавнашните военни дейности против Израел, получи към $93 милиона в криптовалута сред август 2021 година и юни тази година.

През юни крипто средствата, за които се твърди, че принадлежат на Хизбула, дълготраен съперник на Израел, основан в Ливан, бяха конфискувани от крипто борсата Binance. Конкретният размер на цифровата валута, държана от групата, обаче остава неразкрит.

Говорител на Binance осведоми, че основаната в Сингапур компания работи неуморно, с цел да попречи на терористичните групи да получат достъп до криптовалута .

Остава неразбираемо дали тези средства са били употребявани за подкрепяне на неотдавнашните въздушни удари и нахлувания на Хамас, които доведоха до обилни вреди на израелски градове и оставиха цивилни жители в уязвимо състояние.

Лицата, които изследват методите на финансиране на Хамас, потвърдиха пред The Journal, че криптовалутата продължава да бъде главен запас за групировката, подпомагайки генерирането на средства, в това число средства от Газа и Египет.

Съединените щати настояват, че Хамас, която ръководи Газа, получава забележителна поддръжка от Иран, като годишният принос на Техеран се прави оценка на към $100 милиона. Военното крило на Хамас, Бригадите Изз ад-Дин ал-Касам, е насърчило поддръжниците си посредством канала си в Telegram да внасят Биткойн още през 2019 година, които след това са били трансферирани по сметките на организацията посредством Binance, съгласно The Journal.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР