Три големи американски банки отбелязаха значителен отлив на депозити, тъй

...
Три големи американски банки отбелязаха значителен отлив на депозити, тъй
Коментари Харесай

Клиентите бягат от традиционните банки: $60 милиарда изтеглени през Q1 на 2023 г.

Три огромни американски банки означиха забележителен отлив на депозити, защото клиентите търсят по-висока възвръщаемост на спестяванията си.

През първото тримесечие на 2023 година съвсем $60 милиарда депозити са изтеглени от Charles Schwab, State Street и M&T. Най-големият отлив е регистриран в Charles Schwab, където вложителите са изтеглили $41 милиарда единствено за три месеца.

Депозитите на State Street спаднаха с 5%, а тези на M&T Bank – с 3%. Изтичането на средства се дължи на ниската рентабилност на обичайните банкови сметки, която подтиква вложителите да търсят благоприятни условия за по-висока рентабилност, като да вземем за пример фондове на паричния пазар или държавни облигации.

Текущият междинен лихвен % за спестовни сметки в Съединени американски щати е 0.24% годишна възвращаемост, до момента в който доходността от краткосрочните държавни облигации е над 5%.  

Сривът на Silicon Valley Bank и други кредитори в допълнение форсира отлива на парични средства от американските банки, защото клиентите потърсиха по-сигурни други възможности за депозитите си.



Освен това Signature Bank също неотдавна затвори порти, откакто загуби към $17.8 милиарда в депозити.

В допълнение към ниската рентабилност Financial Times заяви, че строгата парична политика на Федералния запас е съдействала за отлива на депозити.

Референтната рента на Фед от 4.75% до 5% е предиздвикала клиентите да изтеглят спестяванията си и да потърсят благоприятни условия за по-висока рентабилност другаде.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР