Три години след като разработчика на играта Fortnite - Epic

...
Три години след като разработчика на играта Fortnite - Epic
Коментари Харесай

Google загуби ключово дело за монопол във федерален съд на САЩ

Три години откакто разработчика на играта Fortnite - Epic Games заведе дело против Apple и Гугъл за хипотетичен противозаконен монопол в магазините им за приложения, Epic Games завоюва в съда на първа инстанция. Съдебните заседатели по делото Epic против Гугъл произнесоха своята присъда - и откриха, че Гугъл е трансформирала своя магазин за приложения Гугъл Play и услугата за таксуване на Гугъл Pay в противозаконен монопол.

Само след няколко часа разискване журито единомислещо отговори с " да " на всеки въпрос, подложен пред тях - че Гугъл има монополна власт на пазарите за разпространяване на приложения за Android и пазарите на услуги за таксуване в приложението, че Гугъл е направил антиконкурентни неща на тези пазари и че Epic е понесъл вреди от това държание. Журито реши, че Гугъл също има противозаконна връзка сред своя магазин за приложения Гугъл Play и платежните услуги Гугъл Play Billing и че съглашението за разпространяване, покупко-продажбите на Project Hug с разработчиците на игри и покупко-продажбите с производителите на автентично съоръжение са антиконкурентни.

Вицепрезидентът по въпросите свързани с публичната политика на Гугъл Уилсън Уайт споделя, че компанията възнамерява да апелира присъдата и че " Процесът сподели ясно, че се конкурираме яростно с Apple и нейния App Store, както и магазините за приложения на устройства с Android и конзоли за игри. "
 Apple и Гугъл отиват на съд поради премахването на известната игра Fortnite от магазините си
Apple и Гугъл отиват на съд поради премахването на известната игра Fortnite от магазините си

Компанията основател на играта упреква Apple, че блокира конкуренцията

В обява в своя фирмен блог Epic Games написа: " Днешната присъда е победа за всички разработчици на приложения и консуматори по света. Това потвърждава, че практиките на магазините за приложения на Гугъл са противозаконни и те злоупотребяват с монопола си, с цел да извличат несъразмерни такси, да задушават конкуренцията и да понижат нововъведенията.

Това е историческа победа, изключително имайки поради, че Epic Games загуби борбата си против Apple преди две години, когато съдията Ивон Гонзалес Роджърс реши, че делото няма нищо общо с приложенията.

Бъдещето на магазина за приложения на Гугъл е заложено на карта в правосъдно дело от издателя на Fortnite Epic Games. Epic заведе дело против Гугъл през 2020 година след борба за таксите за покупки в приложения, потвърждавайки, че Гугъл Play Store на операционната система Android съставлява противозаконен монопол - до момента в който Гугъл твърди, че нейните претенции биха навредили на способността на Android да предлага несъмнено потребителско преживяване и да се конкурира с Apple.
 Защо Epic Games и Apple са във все по-ожесточена правна война?
Защо Epic Games и Apple са във все по-ожесточена правна война?

Компанията за видео игри към този момент загуби над 3 милиона $

Но делото на Epic против Гугъл се оказа напълно друг случай. То зависеше от секрети съглашения за шерване на приходите сред Гугъл, производители на смарт телефони и огромни разработчици на игри, такива, за които вътрешно управлението на Гугъл смяташе, че са предопределени да възпират конкурентните магазини за приложения. Това сподели, че Гугъл се опасява съответно от Epic. И всичко беше решено от жури, за разлика от решението в делото с Apple.

Все още не знаем какво в действителност печели Epic - това зависи от арбитър Джеймс Донато, който ще реши какви биха могли да бъдат подобаващите средства за отбрана. Epic не заведоха делото търсейки парично обезщетение, те желаят съдът да каже на Гугъл, че всеки разработчик на приложения има цялостната независимост да вкара свои лични магазини за приложения и свои лични системи за таксуване на Android и към момента не знаем по какъв начин или даже дали съдията може да извърши тези стремежи. И двете страни ще се срещнат със арбитър Донато през втората седмица на януари, с цел да обсъдят вероятни средства за правна отбрана.

Съдия Донато към този момент съобщи, че няма да удовлетвори спомагателното искане на Epic за наредба против заобикаляне " единствено с цел да е сигурен, че Гугъл не може да вкара още веднъж същите проблеми посредством някакво различно изобретателно решение ", както се изрази основният юрист на Epic Гари Борнстейн на 28 ноември.
 Epic Games съди Apple поради
Epic Games съди Apple поради " нечестни " такси

Заведеното дело може да промени вечно връзките сред разработчиците на програмен продукт и операторите на мобилни приложения

" Ние не вършим разпоредби с цел да не се нарушава закона... в случай че имате проблем, можете да се върнете ", сподели Донато. Той също по този начин сподели, че не има намерение да взема решение какъв % такса Гугъл би трябвало да начислява за своите артикули.

Въпреки че Epic не води делото за обезщетение, основният изпълнителен шеф на Epic Games Тим Суини допусна, че Epic ще завоюва стотици милиони или даже милиарди долари, в случай че не би трябвало да заплаща таксите на Гугъл.

Уилсън Уайт, вицепрезидент на Гугъл, държавни въпроси и социална политика разяснява решението:

" Смятаме да спорен присъдата. Android и Гугъл Play дават по-голям избор и неприкритост от всяка друга огромна мобилна платформа. Пробният развой сподели ясно, че се конкурираме яростно с Apple и нейния App Store, както и магазините за приложения на устройства с Android и конзоли за игри. Ще продължим да пазиме бизнес модела на Android и ще останем надълбоко ангажирани с нашите консуматори, сътрудници и по-широката екосистема на Android. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР