Три фирми са извършвали износ на медикаменти в нарушение. В

...
Три фирми са извършвали износ на медикаменти в нарушение. В
Коментари Харесай

Шефът на здравната комисия за липсващите лекарства: Три фирми са ги изнасяли в нарушение

Три компании са правили експорт на лекарства в нарушаване. В същото време нормативната уредба е създадена целеустремено тъй че да е в полза на търговците.

Това съобщи ръководителят на здравната комисия в Народно събрание и някогашен министър на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов пред публицисти. Констатациите му са на база на изискана от него информация от Държавната организация „ Национална сигурност “ за аргументите за дефицит на избрани медикаменти в страната.

Става въпрос за лекарства за диабет, медикаменти за деца и други, които се отпускат по здравна каса.

Всички проблематични лекарства, които са обект на успореден импорт, не стигат до българския пазар, добави той. Това са препарати, които са по-евтини в България, а по-скъпи в други европейски страни.

Според справката на ДАНС три компании са правили експорт на лекарства, включени в забранителния лист, не са изпълнили задължението си да поддават данни към СЕСПА – Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, както и са се снабдявали с лекарства от търговци на дребно в нарушаване на закона.

Проф. Ангелов изясни още, че огромна част от медикаментите са отпаднали от СЕСПА и по този начин е миропомазан частният търговски интерес за сметка на пациентите и те са ощетени.

Не е изключена опцията част от количествата да са налични в складовете на търговците на едро или отчасти по аптечната мрежа, поради което да не се регистрира дефицит, въпреки за пациентите действително да няма медикаменти, позволи той. Така се улеснявал износът. И имало облагодетелстване на противозаконни схеми, свързани с източване на обществени средства от бюджета на НЗОК.

През част от сдруженията медикаментите минават единствено по документи, с цел да бъде осъществен стоков оборот, а компаниите не престават да изнасят, с цел да осъществят облага , твърди  ръководителят на здравната комисия. 

Костадин Ангелов е алармирал прокуратурата, с цел да се извърши инспекция по справката на ДАНС.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР