Три филма с българско участие са сред десетте в надпреварата

...
Три филма с българско участие са сред десетте в надпреварата
Коментари Харесай

Три филма с българско участие бяха селектирани в надпреварата за наградата LUX на ЕП

Три кино лентата с българско присъединяване са измежду десетте в конкуренцията за премия LUX за 2017 година

Филмите, които тази година се борят за кинонаградата LUX на Европейския парламент, бяха оповестени на фестивала в Карлови Вари. Три заглавия са с българско присъединяване.

Новото издание на филмовата премия LUX получи своя старт на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия, на 2 юли, с оповестяването на формалната селекция от 10 кино лентата, които ще вземат участие в конкуренцията. От тях ще бъдат определени три кино лентата финалисти, които ще бъдат прожектирани в цяла Европа, а разноските за правене на надписи на формалните езици на Европейски Съюз - поети от Европейския парламент.

Филмите в изданието за 2017 година

Десетте селектирани кино лентата включват разнородни жанрове - от политическа ирония до обществено проучване - и разказват разнообразни характери и житейски обстановки. Три от филмите са свързани с България:

‒ „ Слава " на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българо-гръцка продукция, разказваща същинската история на кантонер, който открива огромна сума пари на релсите и ги предава на полицията;

‒ „ Белгийският крал " (King of the Belgians) на Питър Бросен и Джесика Удуърт е копродукция на Белгия, Холандия и България. В тази измислена история белгийският крал се озовава в Турция в миг, в който част от Белгия афишира самостоятелност. Тогава той взема решение да се завърне незабавно в страната си, само че заради липса на полети е заставен да прекоси Балканите;

‒ Действието във кино лентата „ Уестърн " (Western) на немската режисьорка Валеска Гризебах се развива в България, където са изпратени група немски строителни служащи. Филмът е копродукция на Германия, България и Австрия.

Останалите номинирани филми са:

‒ „ A Ciambra " на Джонас Карпиняно (Италия/Бразилия/САЩ/Франция/Германия/Швеция);

‒ „ 120 удара в минута " (120 Battements par minute) на Робин Кампийо (Франция);

‒ „ Каменно сърце " (Hjartasteinn) на Гудмундур Арнар Гудмундсон (Исландия/Дания);

‒ „ Sámi Blood " (Sameblod) на Amanda Kernell (Швеция/Дания/Норвегия);

‒ „ Лято 1993 " (Estiu 1993) на Карла Симон (Испания);

‒ „ Последното семейство " (Ostatnia rodzina) на Ян Матушински (Полша);

‒ „ Другата страна на вярата " (Toivon Tuolla Puolen) на Аки Каурисмаки (Финландия/Германия).

Селекцията бе показана на 2 юли от Хелга Трюпел, заместник-председател на комисията по просвета в Екологичен потенциал, депутатите Мартина Длабайова (АЛДЕ, Чехия) и Богдан Вента (ЕНП, Полша) и координаторката на филмовата премия LUX Дорис Пак.

От тези филми ще бъдат избрани трите кино лентата финалисти, които ще бъдат прожектирани във всички страни от Европейски Съюз през есента в границите на Филмовите дни на премията LUX. Носителят на премията LUX ще бъде избран от депутатите в Екологичен потенциал, а церемонията по награждаване ще се организира на 15 ноември по време на пленарното съвещание в Страсбург.

Признанието на публиката за 2016 година

На церемонията в Карлови Вари бе разгласен и филмът от състезанието за 2016 година, получил най-вече гласове от публиката в Европа. Това е комедията „ Тони Ердман " на немската режисьорка Марен Аде, която по-рано завоюва и гласовете на депутатите в Екологичен потенциал.

Наградата LUX

Годишната кино премия LUX е метод, по който Европейският парламент поддържа основаването и разпространяването на европейски филми, разпалването на спор по обществени и политически тематики и одобряването на европейските полезности.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР