Три факсимилни копия на ценни книжни издания от периода на

...
Три факсимилни копия на ценни книжни издания от периода на
Коментари Харесай

Три факсимилни копия на ценни книжни издания получава НБ Иван Вазов

Три факсимилни копия на скъпи книжни издания от интервала на Киевска Рус ще връчи през днешния ден почетният консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев на Народна библиотека „ Иван Вазов “.

Това са Реймското евангелие от XI в., Холмското евангелие от ХIII в. и Лавришевкото евангелие от XIV в. Дарение ще даде опция на учени да употребяват тези скъпи източници за исторически и научни проучвания.

Рейнското евангелие е с кирило-глаголически ръкопис. Кръстено е на мястото му на предпазване. Оригиналният свитък е от XI в. и се смята за най-стария ръкопис, обвързван с киевския хартиен скрипт. Предполага се, че е от библиотеката на великия киевски княз Ярослав Мъдри. Съдбата на книгата е тясно преплетена с историята на средновековна Русия, Чехия и Франция. С право може да се смята за общо историческо и културно книжно завещание.

Холмското евангелие заема особено място измежду украинското културно завещание. Факсимилното издание е необичаен превод на към момента подценяваните истински страници на националната традиция и свързаната история от времето на крал Даниел Романович (1201 – 1264 г.), чието историческо значение беше „ забравено “ с подчиняването на полската държавна администрация от втората половина на XIV в.. Днес Холмският регион с богат културен живот от началото на историческата си традиция през средата на XIII в. излиза от давност с най-новите проучвания.

Лавришевкото евангелие, познато като Апракосовото евангелие на Лавришев е най-старата известна ръкописна книга на кирилица от времето на Великото литовско княжество по време на образуването на литовско-руската държавност през втората половина на XIV в. - време, в което множеството княжества на Киевска Рус са основани върху етнически украински и беларуски земи и стават част от литовските княжества. Днес книгата е общо документално завещание на три страни – Литва, Беларус и Украйна.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР