Три дни след пожара в Нотр Дам причините за трагедията

...
Три дни след пожара в Нотр Дам причините за трагедията
Коментари Харесай

Как трагедията в Нотр Дам преобърна представата за богатите във Франция?

Три дни след пожара в Нотр Дам аргументите за нещастието към момента не са ясни. Досега са разпитани повече от 40 души. Днес пожарникарите, взели участие в интервенцията, бяха признати от френския президент в Елисейския замък. Бързата реституция, която даде обещание президентът Макрон, и великодушните прояви на щедрост провокираха бурни реакции в обществените медии. Как нещастието в Нотр Дам прекатурна визията за богатите във Франция?

Франсоа - Анри Пино - вторият най-богат човек във Франция. Още до момента в който Нотр Дам беше в пламъци той подари 100 милиона евро за възобновяване ѝ. Светкавично и съвсем като при хазартно залагане, последва реакцията на другата богата фамилия във Франция - Арно.
Антоан Арно: Това е нещо, което е необяснимо. Но с нашето подаяние, ние ще помогнем за възобновяване.
Арно подариха 200 милиона евро. Според някои французи благотворителността за Нотр Дам е била не толкоз импровизиран, колкото фешън жест, с който богатите се пробват да измият репутацията си. За ден бяха събрани над 1 милиард евро.

От редовете на синдикатите се чуха упреци, че внушителните суми единствено потвърждават голямото разделяне във френското общество. За частни лица, дарили за Нотр Дам до 1000 евро, данъчното облекчение е 75 %. За компании - 66 на 100. Фамилията Пино отхвърли да ѝ бъде приспаданата сумата.

Бертран Терад, букинист: Нека го кажа по този начин - очевидци сме на един феномен на промотирането.
Дебати текат и към методите за потребление на събраните средства в бъдеще. Не от бъдещето, а от отминалия понеделник пък се интересуват проверяващите. Основната версия, по която работят, е късо съединяване. В пепелта заравят пръсти и търговци без особени угризения. Румънски уеб сайтове към този момент оферират за продажба " пепел от Нотр Дам ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР