Три дни след като се разбра, че на Позитано 20

...
Три дни след като се разбра, че на Позитано 20
Коментари Харесай

Прекият избор на лидер на БСП: Кога, как и кой срещу кого

Три дни откакто се разбра, че на " Позитано " 20 има опасения, че досегашната дясна ръка на Корнелия Нинова - Кирил Добрев, ще се кандидатира като неин съперник за водач на Българска социалистическа партия, от пресцентъра на партията оповестиха, че акцията за първия в историята директен избор на партиен ръководител е в ход.

Първият тур ще бъде на 26 парил, а при балотаж ще се гласоподава на 3 май. Право на глас имат всички членове на партията, чийто формален брой все още не е прочут. Очакванията са, че става въпрос за към 80-90 хиляди души.

Кой против кого

Към момента има две публично оповестени кандидатури за водач - на настоящия ръководител Корнелия Нинова и на един от критиците й Красимир Янков. При възможна кандидатура на Кирил Добрев, каквато той все още не разяснява, обаче се чака преструктуриране на поддръжката към Нинова - първо, тъй като и все още той се занимава с партийните структури в страната, и второ, тъй като вътрешната съпротива си търси претендент против настоящия ръководител.

От 15 февруари стартират партийните конференции по места, на които социалистите ще издигат претенденти за водач. В момента главните партийни организации вършат номинации, а измежду имената на номинираните са Корнелия Нинова, Кирил Добрев, ръководителят на софийската организация Калоян Паргов, кметът на Перник Станислав Владимиров, депутатите Георги Свиленски, Валери Жаблянов и Красимир Янков и други Бившият ръководител Сергей Станишев разгласи, че няма проекти да се кандидатира.

" Право да бъде избиран има всеки български жител, член на партията, който към 21 март т.г. има не по-малко от осем години партиен стаж, от които не по-малко от четири - като член на народен орган на Българска социалистическа партия. Кандидатът за ръководител би трябвало да има висока професионална и политическа подготвеност, управителен и учредителен опит, партийна и социална толерантност ", напомнят условията от " Позитано " 20.

Важни дати

Конференциите би трябвало да предлагат претенденти за ръководител на Българска социалистическа партия до 15 март, а до една седмица по-късно централната комисия по осъществяване на избора би трябвало да допусне до присъединяване номинираните претенденти, които не са си създали самоотвод. Окончателният лист ще бъде разгласен на интернет страницата на Българска социалистическа партия.

Първият тур е на 26 април, когато водач ще избира и Движение за права и свободи, а вторият - на 3 май. До балотаж ще се стигне, в случай че един от претендентите не успее да събере поддръжката на 50% плюс един от гласувалите.

Новият най-висш управителен орган на партията - конгресът, ще се конституира сред 9 и 17 май, като на първото съвещание водачът ще встъпи в служба и ще бъде определен Национален съвет на партията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР