Три дни след изборите лидерът на проруската партия Възраждане“ привлече

...
Три дни след изборите лидерът на проруската партия Възраждане“ привлече
Коментари Харесай

Как окъпаният в медийно внимание Костадинов тръгна да гони журналисти

Три дни след изборите водачът на проруската партия „ Възраждане “ притегли вниманието. Той се опита да изгони публицисти, тъй като са му неуместни. Това се случва на фона на медийния комфорт, на който се радва този политик.

Той упреква всички, че работят под непознато въздействие. В същото време критиците му го назовават Копейкин, което идва от разменната монета в Русия. Той твърди, че е подложен под медиен капак, а е най-често говорещият от екрана политик. Често нападна медии, а преди няколко години даже даде обещание разстрел за публицисти.

Това е Костадин Костадинов, който е отпред на 27-членна група в новия български парламент. Една преживелица с негово присъединяване сложи още веднъж на дневен ред тематиката за отношението сред политици и медии.

Медийна организация прикани огромните малките екрани да не толерират политици, " на които им липсва базисно почитание освен към публицистите, само че и въобще към демократичния и правов ред “.

Всичко това стана в сряда, когато „ Възраждане “ провежда първата си конференция след изборите в неделя. Партията е четвърта политическа мощ след изборите. на нито една партия и това значи, че би трябвало да има договаряния за коалиция и държавно управление.

ГЕРБ завоюва изборите и водачът на партията Бойко Борисов сподели, че парламентарно показани партии за сформиране на " евроатлантически " кабинет. Партия „ Възраждане “ обаче намерено се афишира от Европейския съюз и НАТО. Това направи конференцията на партията предстоящо събитие и към нея имаше въпроси.

Вместо да отговори на тях, водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов направи вест от личното си държание като демонстративно прекъсна конференцията с обяснението, че в залата има медии, които той не утвърждава.
" Не желаем даже да бъдем в една зала "
Пресконференцията беше проведена в залата на Българската телеграфна организация (БТА). Това е формалната държавна осведомителна организация. В нейната зала, против възнаграждение, всички могат да организират конференции, а Българска телеграфна агенция ги афишира в емисията си като идни събития.

Такава беше и конференцията на " Възраждане ". Информацията за нея беше публикувана по общоприетия метод ден по-рано. Събитието обаче не стартира с коментар за изборните резултати, а с офанзива против съответни медии.

„ Ние изпращаме предложения до медиите. Не изпращаме до тези, които са финансирани извън и от непознати фондации. Като „ Капитал “, „ Дневник “, „ Клуб Z “, „ Медиапул “ и други сходни метастази “, сподели Костадинов.

„ Не желаем даже да бъдем в една зала със чиновници на медии, които изкривяват публичното схващане, манипулират го в интерес на непознати страни и са финансирани извън “, сподели още той. Лидерът на „ Възраждане “ не даде причини в поддръжка на изказванията си.

Той не за първи път подлага на критика активността на фондация " Америка за България ", която поддържа планове в региона на културата, предприемачеството, гражданското общество и медиите.
Костадинов написа, че " един ден цялата русофобска сган ще дава отговор пред съда за закононарушенията си против България ".
Самият Костадин Костадинов намерено пази Русия в обществените си изказвания. През декември 2018 година, че " един ден цялата русофобска сган ще дава отговор пред съда за закононарушенията си против България и българите ". Постът му към този момент не е наличен. На мероприятията, проведени от " Възраждане ", флагове. Костадинов упреква Запада и оправдава съветския президент Владимир Путин за експанзията в Украйна.

На конференцията в сряда Костадинов сподели, че „ правилата ни и достойнството ни не разрешават да поддържаме връзка с сходни жълто-кафяви отходни канали на американското посолство “.

Цитираните от него медии са български организации, в които работят български публицисти, които осведомят своята публика за новините от България и света.

Думите на Костадинов не провокираха реакция от останалите присъстващи публицисти. След като той заприказва за " отходни канали ", от залата се чу само въпрос: „ Поименно кои? “.

Тогава Костадин Костадинов изиска подпомагане от чиновници на Българска телеграфна агенция, които да изгонят неуместните му публицисти.

„ Ще помоля нашите домакини от Българска телеграфна агенция да освободят терена, тъй като ние сме тези, които наемаме залата “, сподели Костадинов. Това не се случи и той напусна залата.

Последва гонене по стълбите и най-после Костадинов и съпартийците му се стопираха на изхода на Българска телеграфна агенция, където отговаряха на въпроси на кореспонденти.
Кой по какъв начин реагира
„ Всеки има право да каже или да не каже, каквото желае на конференция “, сподели за Свободна Европа шефът на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Той не пожела да даде оценка на събитията, последвали оповестената конференция на „ Възраждане “.

„ Българска телеграфна агенция ще пуска всички публицисти, само че няма и да спре никого да дава конференции “, сподели Вълчев.

„ Всякакви хора си имат всевъзможни отзиви. Пълно е с отзиви. На мен в закона ми е записано да осигуря еднакъв достъп на всички “, сподели шефът на Българска телеграфна агенция.

на европейските публицисти в България(АЕЖ) прикани за протест на сходни политици. АЕЖ „ приканва за взаимност против опитите сътрудници да бъдат мачкани и обиждани от политиците “.
Дали ще продължат да толерират даването на несъразмерно ефирно време на политици, на които им липсва базисно почитание?АЕЖ
От асоциацията се обръщат към управлението на Българска телеграфна агенция „ да обясни какви правила би трябвало да следват политическите партии на нейна територия “, както и към „ управленията на публичните медии и най-гледаните малките екрани с въпрос дали ще продължат да толерират даването на несъразмерно ефирно време на политици, на които им липсва базисно почитание освен към публицистите, само че и въобще към демократичния и правов ред “.

също разгласиха позиция, в която „ правят оценка следващата офанзива на Костадин Костадинов освен като неприемлива интервенция в естествената работа на репортерите от политици, само че и като рискова поръчка, че в България може да се предлага безнаказано възбрана и репресии за самостоятелни медии “.
Лъжата за медийния капак
В предизборната стратегия на „ Възраждане “ е обърнато настрана внимание на медиите. Според партията страната би трябвало да сътвори „ единна осведомителна среда за образование на подрастващите “.

Част от предложенията на „ Възраждане “ включват въвеждане на позволителен режим за основаване на медия. В програмата се приказва за " тежък медиен капак ", който " не спря развиването на " Възраждане “.

Анализ на гражданската платформа ", която ревизира изявления на политици, демонстрира, че това изказване е погрешно. Лидерът на партията Костадин Костадинов е имал най-вече ефирно време през последната предизборна акция, спрямо водачите на останалите партии. Той е и преди всичко по брой погрешни изказвания, следван от съпартиеца му Цончо Ганев, демонстрира платформата " Лъжеш ли? ".

Костадинов е с най-вече регистрирани погрешни изказвания и в предизборната акция през Тогава той е на второ място по брой медийни участия в народен ефир след претендента за президент Лозан Панов.

Преди парламентарните избори през година Костадин Костадинов също има съществено медийно наличие. Анализът демонстрира, че той е на второ място по брой минути в народен ефир.

„ Този тип партии се хранят от кавги “, сподели за Свободна Европа преподавателят от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. Ивайло Дичев.

„ Намират си нещо, на което да са контра. Започнаха с COVID-19. После минаха на еврото, Европейски Съюз и НАТО. Сега са фондация „ Америка за България “. В момента, в който стартират да губят известност, незабавно намират нещо, с което да създадат скандал “, сподели проф. Дичев.

Преди изборите за Европейски парламент през 2019 година „ Възраждане “ прикани за разстрел на политици и публицисти. Партията разгласява избирателен клип, в който млад мъж стреля против десетки хора в помещение, сходно на пленарна зала.

„ В този клип стреляме против медии като вашата “, разясни водачът на партията Костадин Костадинов в телефонен диалог със Свободна Европа.

„ В България има медии като Свободна Европа, които работят за унищожаването на българската страна. Този клип е ориентиран тъкмо към медии като вашата. Това не е избирателен клип, а клип, ориентиран против Свободна Европа “.

Въпреки че подбуждането към закононарушение също е закононарушение, реакция на управляващите не последва.

През ноември 2021 година „ Възраждане “ влезе в Народното събрание, а на изборите година по-късно към този момент е четвърта политическа мощ като удвоява резултата си в безспорен брой гласове - от над 127 хиляди до близо 255 хиляди. Партията ще има 27 депутати в 240-местния парламент.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР