Три дни преди втория тур на президентските избори започва единственият

...
Три дни преди втория тур на президентските избори започва единственият
Коментари Харесай

На живо: Дебатът Радев - Герджиков

Три дни преди втория тур на президентските избори стартира единственият за сегашния избирателен цикъл избирателен спор. Действащият президент Румен Радев за първи път се изправя против подкрепения от ГЕРБ ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

бяха повече от два пъти над тези за проф. Герджиков - 1 322 385 (49.42% от гласувалите) за Радев против 610 862 (22.83%) за Герджиков. След края на първия тур проф. Герджиков съобщи, че е можел да съкрати повече преднината на Радев, в случай че е имало спор. Минути по-късно в свое изказване Радев се съгласи на спор. Според настоящия президент по време на акцията за първия тур е било невероятно да се провежда спор, доколкото в нея са взели участие 23 президентски двойки, а и поради отговорностите му като държавен глава.

За Румен Радев, за които контролът над президентската институция би представлявал избавителна клонка. " На този балотаж ще се сблъскаме с партийно проведения избор на картела на статуквото ", е апелът, който Радев отпраща към гласоподавателите си на балотажа дружно с заричане да продължи смяната, стартирана през последната година и половина.

Ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков, подсилен от ГЕРБ, а косвено - и от Движение за права и свободи, се пробва да сътвори облик на обединител на нацията, което той изяснява като дарба президентът да пази неутралитет в спорове обстановки. В последните дни обаче, - този на статуквото на ГЕРБ и Движение за права и свободи и медиите към Делян Пеевски.
Реклама
Подобни политически диспути имат и роля, и история в българската политика от началото на прехода насам. " Твърди се, че дебатите могат да преобърнат изрично изказано преди този момент мнение на към 3 до 4% от гласоподавателите, които могат да преформатират своето харесване ", означи преподавателят по политически връзки в Нов български университет проф. Росен Стоянов пред БНР по-рано през днешния ден. Емблематичен в това отношение е дебатът на 5 ноември 2001 година сред претендентите за президент Петър Стоянов, тогава настоящ държавен глава, и Богомил Бонев - рейтингът на Стоянов, най-голям досега, внезапно се срина след разразилия се скандал сред двамата, а печеливш в последна сметка се оказа отсъстващият Георги Първанов. На дебата сред Румен Радев и Цецка Цачева през октомври 2016 година, тогава непознатия на обществото Радев изненадващо взе превес и притегли на своя страна публичното мнение.

" Капитал " ще следи онлайн дебатът сред Радев и Герджиков и ще предлага най-важните акценти от него.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР