Три дни преди срещата между президентите на САЩ и Русия

...
Три дни преди срещата между президентите на САЩ и Русия
Коментари Харесай

3 дни преди срещата: Какви са очакванията на Путин и Байдън

Три дни преди срещата сред президентите на Съединени американски щати и Русия в Женева, Путин и Байдон обявиха какви са техните упования за възстановяване на връзките сред двете страни.

Путин маркира сферите от съвместен интерес

След като съветският президент Владимир Путин съобщи през вчерашния ден пред NBC News, че руско-американските връзки са в най-ниската си точка от години, през днешния ден той съобщи в изявление за държавната телевизия " Россия-1 ", че чака идната му среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън да помогне за реализиране на разговор сред двете страни и възобновяване на персоналните контакти.

В излъчени през днешния ден фрагменти от изявление за държавната телевизия, Путин установи, че в навечерието на срещи на високо ниво двете страни нормално понижават " отрицателната изразителност ", какъвто е казусът и в този момент. Той декларира, че чака " основаването на действително функциониращи механизми " по въпросите от съвместен интерес, което по думите му е и цел на американската страна.

Сред въпросите от съвместен интерес той изброява стратегическата непоклатимост, районните спорове, опазването на околната среда .

" Има защо да приказваме. Има общи тематики. Ако след срещата създадем механизми за работа по всички тези посоки, коства ми се, че това към този момент би било добре и бихме могли да кажем, че срещата не е била безрезултатна ".

Казва също, че двете страни може да работят дейно и в икономическата сфера и прибавя, че има " съвместен интерес " към тази опция.

Владимир Путин показва вяра, че срещата му с Байдън няма да бъде безрезултатна. Той чака тя да сътвори условия за полемика по въпроси на сигурността, в това число въоръженията , и споделя, че Байдън е показал " професионализъм " с решението Съединени американски щати да удължат действието на контракта за понижаване на стратегическите оръжия (Нов СТАРТ).

Путин декларира, че е Русия е подготвена да предава на Съединени американски щати киберпрестъпници, само че единствено в случай че и американската страна предава на Москва нарушители и двете страни реализиран съглашение по този въпрос.

" Въпросът с киберсигурността е един от най-важните през днешния ден, тъй като изключването на цели системи води до доста тежки последствия, а се оказва, че това е допустимо ", споделя съветският президент.

Белият дом заяви, че на срещата си с Путин на 16 юни Байдън ще сложи въпроса за хакерските атаки с искане на откуп, идващи от Русия.

Байдън: Ясно ще отбелязвам изискванията за възстановяване на връзките

Американският президент Байдън съобщи през днешния ден, че президентът на Русия Владимир Путин е прав, казвайки, че връзките сред двете страни са в най-ниската си точка от години, само че акцентира, че всичко зависи от това дали съветският президент работи в сходство с интернационалните правила, което съгласно него не постоянно е по този начин. Същевременно Байдън акцентира, че не търси спор, само че увери, ще бъде доста прям с него по отношение на американските опасения.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че на срещата си с съветския водач Владимир Путин на 16 юни в Женева счита ясно да маркира изискванията за възстановяване на връзките сред Москва и Вашингтон, съобщи ТАСС.

" Това не е съревнование кой по-добре ще се показа на конференцията, кой кого ще може да сложи в неловко състояние. Става дума за това, че считам ясно да заявя какви са изискванията за възстановяване на връзките ", сподели Байдън на конференция след завършилата през днешния ден среща на върха на Г-7 във Англия.

По думите му има области, в които Вашингтон и Москва могат да работят взаимно - " може би в областта на някои стратегически доктрини " или " по въпросите на климата ", сподели той.

Байдън добави, че откровената полемика на четири очи ще е най-хубавият метод двамата с съветския президент да обсъдят несъгласията и вероятните сфери на взаимоотношение.

" Зная, вие не се съмнявате, че ще бъда доста прям с него, що се отнася до нашите загрижености. Ще опиша по какъв начин е предходна срещата от моя позиция, той ще опише за нея от своята. Но не ми се ще вниманието да се пренасочи към това дали сме си подали ръце и по какъв начин сме застанали ", уточни стопанинът на Белия дом.

В Женева Владимир Путин и Джо Байдън ще се срещнат за първи път в качеството си на президенти на Русия и на Съединените щати. Двамата имаха среща в Москва през 2011 година година, когато Байдън беше вицепрезидент, а Путин - министър-председател.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР