Три дами са предложени за вицепремиери в кабинета Габровски, като

...
Три дами са предложени за вицепремиери в кабинета Габровски, като
Коментари Харесай

Експерти: Шансовете за правителство с първия мандат са минимални, с третия - 15%

Три дами са препоръчани за вицепремиери в кабинета " Габровски ", като 1/3 от целия екип са представители на женския пол.

" Това е част от предизборната тактика на ГЕРБ, само че това ще продължат да го повтарят до възможните скорошни избори. При подобен кабинет, който покрива леви, десни и центристки ползи те да кажат, че са създали компромис - по този метод към този момент ще могат да насочат обръщение към гласоподавателите, които биха били склонни да гласоподават и които са от този набор ", съобщи антропологът доцент Валери Личев в студиото на " България заран ".

Според него изборът на министър-председател, който е от филантропична специалност, насочва обръщение освен че се прави компромис, само че и че се излъчва човек, който да се употребява с доверие и който да не е очернен с експанзия. По същия метод и за трите дами вицепремиери, тъй като дамата е знак на майчинска угриженост и прочувствено отношение.

ПР специалистът Александър Христов е уверен, че който и да предложат, той постоянно ще остане в сянката на ГЕРБ и на Бойко Борисов.

" Много мъчно могат се измъкнат от това имиджово леке. В политиката да си равно далечен от всички, значи да си равно доближен до всички. Ако се опитваш да намериш човек или хора, които да са безусловно самостоятелни, това значи, че те могат да бъдат функционалност от доста политически сили. Те търсят някакви позитиви не за този кабинет, а за възможни избори в бъдеще, с цел да минат през пералня на имиджа, който имат до този миг ", уточни Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че просто такива хора са намерили и надали има някаква ориентирана политика в това.

" Търсили са хора, които да са съгласни. Най-вероятно не е елементарно да намериш човек, който да е склонен да е министър в проектокабинет на ГЕРБ. Хора, които да не са извадени от скрина. Те имат някакъв престиж до този миг. По-опасният вид е да извадят тотално незнайни хора, както направиха предходната година от Има Такъв Народ ", добави Христов.

Социологът Юлий Павлов дефинира като изпълнена задачата на Габровски и проектокабинета му.

" Целта му не е той да бъде определен, ясно е, че няма да събере болшинство. Ние сме в предизборна акция от нощта на изборите, когато от " Продължаваме промяната " изрично отхвърлиха да вземат участие в договаряния за сформиране на държавно управление. Целта е да се види кой към кого се обръща и ГЕРБ явно се обръща към периферията, а освен към твърдото си ядро. Той показва непартиен кабинет ", разяснява Павлов.

Доц. Личев означи, че партиите не търсят да акцентират своите преимущества, а да намерят слабостите на другите и по този начин ще бъде, до момента в който гласоподавателите не се убедят, че в действителност не си коства да гласоподават за някой. Той счита, че в случай че не на идващите, то на по-следващите избори ще има възможност да се излъчи кабинет.

" На хората им писна от избори. Да се повтарят избори, до момента в който си нагласим резултата, е безумно. Тези напъни със 70 и няколко депутати да управляваш не са съществени и всички проучвания демонстрират, че картината по отношение на изборите на практика не се трансформира, тъй като останаха единствено най-твърдите гласоподаватели да гласоподават ", сподели Павлов.

Според него дебатите за хартиената бюлетина са били цирк от страна на " Продължаваме промяната " за да бутнат масата. Той е безапелационен, че въвеждането на машините е било неточност и даде образец по какъв начин в цяла Европа се гласоподава с хартиени бюлетини.

" След последващи избори натискът от гласоподавателите да се сформира държавно управление ще бъде доста по-силен и натискът от нашите евроатлантически сътрудници ще бъде доста по-силен. Шансовете с третия мандат са не повече от 15%. Ако не в този момент, след идващите избори към този момент ще бъдат принудени да се сформира евроатлантическо държавно управление ", посочи Павлов.

Според Александър Христов нови избори могат да доведат до нещо друго, само че не би трябвало да забравяме, че има интервал от време, в който партиите ще създадат акции, тъй че не би трябвало да подценяваме опцията да има разбъркване в резултатите.

Тримата са единомислещи, че възможностите за сформиране на държавно управление с първия мандат са минимални.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР