Три дами и един джентълмен се срещат на сцената на

...
Три дами и един джентълмен се срещат на сцената на
Коментари Харесай

Софийската филхармония с комплименти за дамите в публиката на 8 март

Три дами и един благородник се срещат на сцената на зала " България " на 8 март: Беатриче Венеци, Лили Богданова, Клара Шуман и Чайковски. Програмата показва две от най-прочувствените творби на международната класика - Концерт за пиано и оркестър в ла минор на Клара Шуман и Четвърта симфония на Чайковски.

За първи път на пулта пред Софийската филхармония ще застане италианката Беатриче Венеци. Най-младата жена-диригент на Италия е родена в града на Пучини - Лука. Завършва Консерваторията в Сиена с пиано и диригентство в Консерваторията " Джузепе Верди " в Милано с цялостно отличие.

Скоро по-късно става помощник на маестро Олег Каетани и на маестро Джон Акселрод. Симфоничния си дебют като диригент прави през 2012 година Истинска звезда в родна Италия, Беатриче Венеци има вяра в бъдещето на класическата музика, обича да опитва и да предизвика вниманието на публиката, отворена е към нововъведенията в изкуството и към актуалната музика. Днес Беатриче Венеци е основен диригент на Младежкия оркестър " Скарлати " в Неапол и помощник-диригент на Младежкия оркестър на Армения.

Лили Богданова приключва Националното музикално учебно заведение " Л. Пипков " в класа на Емилия Канева, след което продължава образованието си в Националната музикална академия " Проф. П. Владигеров " при проф. доктор Борислава Танева. През 2015/16 година учи в музикалния институт " В. Белини ", Катания, Италия с учител Даниеле Петралия.

Понастоящем Лили е студентка в една от най- влиятелните музикални академии в света - Висшето учебно заведение по музика " Ханс Айслер " в Берлин, в класа на проф.Елдар Неболсин. Носител е на премията на Алегро Виваче, " Млад музикант на 2014 година ", както и на още многочислени призове от интернационалните състезания в България, Италия, Мароко, Англия, Чехия и други През 2014 година издава първия си компакт-диск " Момичето с ленените коси ". Концертира като солов и камерен музикант, както и като солистка на оркестри в Европа, Америка и Азия.

Клара Шуман е една от дребното жени-композитори със значими творби. Звезда на своето време и брачна половинка на Робърт Шуман. Клара композира Концерта за пиано и оркестър в ла минор едвам 15-годишна. По-късно губи увереността си като композитор и се концентрира върху кариерата си на пианист. Свири на сцена близо 60 години. Близка другарка с Брамс, тя разпространява музиката му измежду необятната аудитория.

" Единственото избавление от душевната тъга е работата. " написа Чайковски в писмо до своя близка във връзка работата си над своите творби. Четвъртата му симфония е първата в историята на съветската музика симфония, съпоставима с творбите на Бетовен и концепцията на неговата Пета симфония - " от мрак към светлина. " И макар че премиерата ѝ в Москва през 1878 г под диригентството на Николай Рубинщайн не е изключително сполучлива, идващите осъществявания трансформират симфонията в решителен любимец на меломаните в цяла Европа.

В концерта, отдаден на деня на дамата, Софийската филхармония е подготвила комплимент за всички дами в зала.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР