Три чудни имена черпят днес. Православната църква почита паметта на

...
Три чудни имена черпят днес. Православната църква почита паметта на
Коментари Харесай

Нестандартни имена имат повод да почерпят днес

Три чудни имена черпят през днешния ден. Православната черква уважава паметта на светите мъченици Мина, Ермоген и Евграф на 10 декември.

Те живели по времето на жестокият гонител на християните император Максимиан. Веднъж той пратил в Александрия един от заслужилите си бойци - атинянина Мина, с предписание да усмири вълненията, зародили в града, и да се погрижи да отвърне християните от тяхната религия. Царят не знаел, че Мина самичък вярвал в Христа.

Атинянинът дошъл в Александрия и неотдавна посредством мъдрите си разпореждания усмирил вълненията и привел всички каузи в ред. А що се отнася до вярата Христова, той говорел, че тя едничка е същинска и спасяваща религия.

Думите си той доказвал посредством каузи, бидейки извънредно доброжелателен и добър. Господ му дарувал чудотворна, целебна мощ. Всички заболели, които получавали изцерение посредством неговите молебствия, славели Бога, и вярата в Христа се разпространявала в Александрия от ден на ден и повече.

Научил за това, ядосаният император свикал своя съвет и след заседание с велможите си решил да изпрати в Александрия градския шеф Ермоген, от всички почитан мъж. Той му дал най-строги заповеди срещу християните и изключително срещу Мина.

В Александрия Ермоген арестувал Мина, който бил непреклонен от вярата си и го подложил на мъчения.

Отрязали му краката - мъченикът хвалел Бога; по-късно го лишили от език и очи - мъченикът всичко търпял радостно и умерено. Хвърлили го в тъмницата. Там през нощта при чудна светлина му се явил Сам Христос и го излекувал, като заречен, че и Ермоген скоро ще пристигна до знание на истината.

На сутринта бойците едвам повярвали на изцеления Мина и почнали да хвалят Бога, а той отишъл здрав при Ермоген.

Чудно привидение в това време се показало на Ермоген. Той видял два светли ангела, увенчаващи мъченика с нетленен венец, и като паднал при нозете на Мина. После се покръстил, раздал парцелите си и с Мина почнали да проповядват същинската религия и посредством Божията мощ правели чудеса.

Накрая в Александрия дошъл самият Максимиан и почнал да ги изтезава. Те обаче на мига се изцерявали. Един езически академик и публицист, на име Евграф, като видял тия чудеса, повярвал и намерено изповядвал вярата си в Иисуса Христа. Царят със своята ръка го умъртвил.

Мина и Ермоген по заповед на царя били посечени с меч, а телата им в стоманен ковчег били хвърлени в морето.

Но ковчегът не потопен, а доплувал до Византион (днешния Истанбул), където епископът, известен по превъзходен метод за идването на св. мощи, извадил из морето телата на мъчениците и с чест ги погребал покрай градските стени.

Имен ден честват Мина, Ермоген и Евграф.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР