Три български кораба с 10 моряци са задържани на пристанището

...
Три български кораба с 10 моряци са задържани на пристанището
Коментари Харесай

Пращаме нота до Румъния за ареста на 10 наши моряци на 3 риболовни кораба в Констанца

Три български кораба с 10 моряци са арестувани на пристанището в Констанца, заяви посланикът на България в Румъния Радко Влайков пред. По думите му моряците в положително здравословно положение.
Още по темата
По-рано Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури удостовери пред БНР, че три български риболовни кораба са арестувани в териториалните води на Румъния за противозаконен улов на акула. Единият от морските съдове е от Варна, другите - от Каварна и Бургас.

По думите му капитаните на корабите са удостоверили, че нощес към 23.30 ч. на 50 благи източно от Констанца са били спрени за инспекция и са били конвоирани до пристанището в Констанца. Плавателните съдове сега се намират на порт 1, което е военното пристанище в Констанца.

Посланик Влайков посочи, че посолството на България в Румъния е научило от изявления в румънските медии за арестуваните три български риболовни кораба. Веднага са провели диалози с дирекция " Консулски връзки " на Министерство на външните работи на Румъния и бреговата защита. Говорителят на бреговата защита е удостоверил, че българските кораби са били арестувани и сега се намират на порт 1. На моряците не е разрешено да напущат корабите си . Случаят се проверява от бреговата защита и е формирано наказателно произвеждане под надзора на прокуратурата.

След това консулът в посолството Мирослав Енков е провел диалози с Димитър Димитров, юрист на съдружие " Черноморски изгрев " , членовете на които са компаниите притежатели на арестуваните кораби. По напътствие на посланика консулът се е свързал и с капитаните на корабите, които са удостоверили обстоятелствата към задържането.

В момента моряците са в положително здравословно положение и имат ресурси от вода. Ще им се окаже подпомагане за храната. До този миг капитаните на трите кораба не са търсили контакт с посолството на България, посочи дипломат Радко Влайков.

Нашите дипломати са изпратили незабавна нота до Министерство на външните работи на Румъния с молба да се обясни случая, какви са аргументите за задържането, какъв е статутът на българските жители, арестувани ли са, или не, единствено корабите ли са арестувани, какви дейности ще бъдат подхванати по отношение на тях и информация за положението им.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР