Три български града ще се включат в международното отбелязване на

...
Три български града ще се включат в международното отбелязване на
Коментари Харесай

Путин е убиец. Акции в София, Варна и Бургас отбелязват 3 години от отравянето на Навални 

Три български града ще се включат в интернационалното отбелязване на 20 август - денят, в който преди тъкмо три години беше токсичен най-изявеният критик на Кремъл Алексей Навални. По този мотив в над 30 страни по света ще се проведат протестни акции под надпис.

Асоциацията “За свободна Русия ” провежда в неделя демонстрации в София, Варна и Бургас. Те ще се проведат от 19:00 часа на пешеходната пътека на бул. “Витоша ” в столицата, на входа на Морската градина във Варна и пред паметника на Альоша в Бургас.

Организаторите на деянията показват, че на фона на продължаващата към този момент близо година и половина пълномащабна война на Путин против Украйна “целият свят се е убедил, че Русия се управлява от кървясъл деспот ”.

“Хиляди хора са починали и не престават да умират по негова воля. И все пак се чуват от ден на ден гласове, които приканват за съглашение с Путин и за отстъпки ”, пишат от “За свободна Русия ”.

Алексей Навални беше токсичен на 20 август 2020 година на съветска територия. Първоначално беше лекуван в болничното заведение в Омск, а по късно - трансфериран за лекуване в Германия. Именно там две самостоятелни експертизи откриха, че той е станал жертва на нервнопаралитично вещество от групата на Новичок.

При завръщането си в Москва през януари 2021 година Навални беше задържан и наказан на дейно отнемане от независимост по с условна присъда. Организациите, свързани с Навални,, а негови сътрудници бяха арестувани.

През януари 2022 година Русия включи и с " терористи и екстремисти ", а два месеца по-късно опозиционерът получи. Съдът го призна за отговорен по дело за машинация и по дело за пренебрежение към съда.

Междувременно на Белингкат, Шпигел и Си Ен Ен от декември 2020 година откри имената на хората, директно направили отравянето или взели участие в подготовката му. Всички те са чиновници на ФСБ – съветските секрети служби, които са правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

В началото на август Навални получи нова присъда -. Московският градски съд го призна за отговорен по шест текста от Наказателния кодекс, в това число за основаване и финансиране на екстремистка общественост, приканване към екстремизъм, реабилитиране на нацизма и замесване на малолетни в рискови дейности.
  please wait The code has been copied to your clipboard.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР