Трезвият проектобюджет накара партиите да се разбягат като хлебарки при

...
Трезвият проектобюджет накара партиите да се разбягат като хлебарки при
Коментари Харесай

Иво Христов: Трябва да се предефинират понятията „статукво“ и „промяна“

„ Трезвият проектобюджет накара партиите да се разбягат като хлебарки при запалена лампа “, счита евродепутатът

София, 30 април 2023 г.  – „ Нямам информация по кое време президентът ще връчи мандат за сформиране на държавно управление, той е овластен да реши. Не мисля, че ще бърза изключително, защото в този случай изборите ще се паднат преди летните почивки и гласоподавателите, които и без друго не демонстрират възторг, няма да отидат до урните. Вероятно ще изчака. 

Така или другояче, президентът е крив, без значение от това какво ще направи – преди го укоряваха, че бави връчването на мандатите, в този момент – че бърза. Реално  партиите са неспособни да се обединят към целите на страната, да надмогнат вътрешнопартийната логичност , което е още един мотив за това, което дублирам от месеци – че е нужна конституционна промяна и че в границите на сегашната Конституция не може да се роди стабилно, стратегически мислещо болшинство, което да реформира страната. “

Това сподели в ефира на телевизия Euronews Bulgaria Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал (S&D) и шеф на кабинета на президента Румен Радев в интервала 2017-2019 година

По думите му, би трябвало да се предефинират понятията „ статукво “ и „ смяна “ .

„ До наскоро статуквото се асоциираше с партиите на корупционния модел. Като такива бяха дамгосани ГЕРБ и Движение за права и свободи. За носители на смяната претендираха други десни партии – „ Демократична България “, най-гръмко от всички, и „ Продължаваме промяната “, която даже го носи в наименованието си.  В момента статуквото сплотява всички тези партии, на процедура – почти всички партии, вкопчени в изчерпания парламентарен модел, който не може да роди нищо друго, само че пази техните партократични привилегии.  Тук са и всички коментатори, и голяма част от медиите, а и значително жители, у които е насаден боязън от допустима смяна “, сподели евродепутатът.

В ефира на Euronews Bulgaria Иво Христов разясни, че асоциира смяната с всички тези хора, които осъзнават, че  сегашната Конституция не може да роди нищо друго, с изключение на уродливи взаимни отстъпки

„ Виждаме го и на диалозите сега. Хората отдясно, които имаха наивността да имат вяра, че техните партии са носители на смяната, виждат по какъв начин те влизат в разговор с ГЕРБ, против които хората стачкуваха на площадите. Това се случва за повторно. Те към този момент веднъж върнаха топката на ГЕРБ след рецесията от 2013 година Не знам какъв брой пъти би трябвало да се разиграе тази пиеса, с цел да осъзнаят всички, че тази система е изчерпана, а политиците, които претендират да са носители на смяната, де факто бетонират статуквото “, сподели Христов, и посочи, че  президентът не е отварял тематиката за конституционна промяна:

„ Зад концепцията стои оня, който се произнесе, че я поддържа. В този смисъл, все още сме много самотни тези, които пледираме за бърза конституционна смяна. Засега президентът не е реагирал. “

„ Дали президентът Румен Радев да има право да се бори за трети мандат при възможна смяна на Конституцията – това взема решение законодателят. При всички положения, при смяна на Конституцията се организират нови избори. Онези, които мислят, че Конституцията се прави поради президента, изобщо не са разбрали смисъла на диалога “, безапелационен е Иво Христов. 

Евродепутатът изрази мнение, че  страната затъва в неуправляема фаза :

„ Необходима ѝ е стратегическа дългосрочност, с цел да може да организира устойчиви политики, да еволюира в някаква посока. В момента ние се занимаваме с пререканията сред Манол Пейков и Костадин Костадинов в Народното събрание, знаете на какво равнище. Нали не очаквате подобен парламент да роди нещо значително? За водеща фигура на правосъдната промяна е посочен човек на 30 години, без значителен законодателен опит (Стою Стоев, коментиран като възможен ръководител на парламентарната правна комисия) “.

Иво Христов изрази мнение, че една президентска република е доста по-устойчива от парламентарната:

„ Франция, да вземем за пример, се тресе от цивилен митинги в продължение на години. Започна се с „ жълтите жилетки “ преди години, в този момент митингите ескалираха. Но Франция е управляема страна, без значение че президентът изцяло е изгубил доверието на своите съграждани и даже не смее да се появи в кварталите и без значение от рецесията. “

По думите на Христов, Народното събрание изобщо не може да отвори тематиката за конституционна промяна, а на стадия, в който се намираме, би трябвало да изберем подхващаме ли такава или не.  Според евродепутата диалозите за конституционна смяна в посока правосъдна промяна са несериозни.  Той ги разказа като „ следващите предизборни байраци.

„ Няма концепция по какъв начин да се реформира системата, единствено упоритост да се овладее правосъдната власт от друго лоби. Изискванията на Европа ги има от дълго време, само че в тази посока няма нищо градивно. Не мисля, че това е главната причина да не сме част от Шенген, въпреки че тя е най-благовидната и най-често афишираната. Реална причина е холандският интерес пристанището в Ротердам да бъде главният вход на артикули в Европа. Ако бъде отворен южният маршрут, оттова също ще стартира сериозен стокообмен. ” 

Според Христов прави усещане, че колкото Европа отсрочва Шенген, толкоз ни форсира по пътя към еврозоната

„ Това би трябвало да накара хората да се замислят. Казва ни се: „ Вратата е отворена, изпълнете, заповядайте. “ Американски фактори също споделят, че е време. Аз имам опасения по отношение на бъдещето на еврото, каквито опасения споделят доста икономисти в Западна Европа. Еврото не е в най-бляскавия си интервал. Украинската рецесия също изсмуква силите на еврото и има неразбираем предстоящ процес. Затова и някои мъдри страни не бързат да прекрачат този предел. Ако преди 10 години еврото изглеждаше напълно натурален и безалтернативен избор за България, то през днешния ден аз имам запаси не толкоз поради България, която се приготвя по този път, колкото поради бъдещето на самата обща валута. Често акцентират аргумента с неизбежното повишаване на някои артикули след приемането на еврото, само че това не е най-сериозният контрааргумент на влизането в еврозоната. Смятам, че бъдещето на общата европейска валута напълно не е ясно. “

„ Бюджетът, препоръчан от служебния кабинет, уплаши партиите. Едните споделиха: „ Европа ни е приоритет, еврото непременно “. Другите споделиха: „ Не даваме задоволително на бедните, би трябвало да дадем повече. “ Популизмът и от двете страни в този момент е подложен на тестване с бюджета. Или казваш, че си склонен с по-голям недостиг и с това българите би трябвало да получат съответните обществени заплащания, с цел да оцелеят в рецесията, или казваш: „ Затягаме коланите, зарязваме ви, Европа е нашият небосвод. “ И едните, и другите са в срам и бяха приземени от трезвия проектобюджет, който накара партиите да се разбягат като хлебарки при запалена лампа “, сподели още Христов.

По думите, му за стопляне на връзките сред Румен Радев и Бойко Борисов не може да се приказва. 

„ Репликите, отправени от Борисов към президента („ Ако диктаторите в света са като мене и тебе, ние сме страхотни, дай боже, на всеки такива “), са част от актьорския гений на някогашния министър председател. Той е кадърен да извади вярното изречение във всеки миг, да бъде гръмък. Просто връзките няма по какъв начин да бъдат толкоз конфликтни, както по времето, когато настоящият министър председател задушаваше настоящия президент с всички принадлежности на изпълнителната власт. Сега Борисов просто не е на власт “, счита евродепутатът. 

За контакт с Групата   на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР