Тревожно се увеличава броят на децата, оперирани в Отделението по

...
Тревожно се увеличава броят на децата, оперирани в Отделението по
Коментари Харесай

Расте броят на децата с луксация на ставите

Тревожно се усилва броят на децата, оперирани в Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас от луксация на тазобедрената става. Това е изместване на ставата, което наложително би трябвало да бъде лекувано, защото може да докара до съществени затруднения – проблеми с походката, артрити в ранна възраст, диспропорция в дължината на краката.

Едно от последните оперирани деца е Елфида, която е на година и половина. Когато прохожда, родителите й виждат, че куца. Обръщат се към доктор Стоян Христов, само че към този момент е късно за друго лекуване. За да намести ставата, екипът на доктор Христов оперира момиченцето повече от 5 часа. Операция с подобен размер на трудност – промяна на тазова кост, промяна на бедрена кост и пластика на ставата в Бургаската ортопедия досега не е осъществявана.

Момиченцето ще бъде в гипс още три месеца. Това е нелеко тестване за толкоз малко дете. „ Ще бъде тежко за детето и за родителите. Такива деца мъчно минават единствено с една интервенция “, изясни доктор Христов.

Затова той предлага на всички родители на новородени да създадат обзор на тазобедрените стави на бебето още преди да навърши 3 месеца. Съвременната медицина разрешава ултразвуковия скрининг да бъде провеждан както от ортопеди, по този начин и от рентгенолози, неонатолози, педиатри и това доста усъвършенства прогнозата на ранно диагностицираните деца.

От началото на годината са диагностицирани 7 деца с друга степен на дисплазия на тазобедрена става, което е доста, показва доктор Стоян Христов, шеф на отделението и зам.-председател на на Секцията по детска ортопедия и травматология към Българската асоциация по ортопедия и травматология.

Операцията е последна стъпка в лекуването на тазобедрената луксация. В доста от случаите тя би могла да се избегне, в случай че до третия месец след раждането бебето бъде прегледано във връзка с опорно-двигателния уред и съответно тазобедрените стави.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР