Тревожни са данните за замърсяването на въздуха в Благоевград и

...
Тревожни са данните за замърсяването на въздуха в Благоевград и
Коментари Харесай

Опасно ли е нивото на фините прахови частици в Благоевград?

Тревожни са данните за замърсяването на въздуха в Благоевград и през този отоплителен сезон. От началото на месец октомври до през днешния ден в Благоевград е имало 16 дни с превишения на фините прахови частици във въздуха – това е съвсем три пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато е имало единствено шест дни със нечист въздух.

Подробности по тематиката гледайте в директното включване на Антония Сукалинска.

Благоевград

Благоевградчани са дишали най-замърсен въздух на 20 ноември, сочи информация в уеб страницата на Изпълнителната организация по околна среда. Тогава наличието на фините прахови частици във въздуха е било съвсем два пъти по-голямо от допустимото. Именно в такива дни Надежда Милчева, която страда от белодробно заболяване, се усеща много по-отпаднала.
Надежда Милчева: Трудно е изключително, когато е мъгливо, само че се усещат пушеците... най-много от замърсителите от колите. Д-р Георгиев, шеф на Специализираната болница за белодробни болести в Благоевград: Замърсения въздух, без значение дали е в отоплителния сезон или пък отвън отоплителен сезон, въздейства доста зле и то най-много върху белия дроб. Tези дребни увреждания постепенно бавно ерозират нашия бял дроб и тези, които имат хронични болести, страдат най-вече.
Експертите споделят, че изгарянето на твърди горива като дърва и въглища остават най-големият замърсител на въздуха в града.
Александър Гошев, Регионална ревизия по околната среда и водите – Благоевград: Като принос на съществени замърсители, които образуват оптималните среднонощни концентрации на фини прахови частини още веднъж доминира бита с максимален %, а точно 70 и няколко % против 20 и няколко % принос на превоза. Битът е преди всичко, превозът на второ и на индустрията се пада минимален дял.
За да понижи нездравословните излъчвания, които се изхвърлят при горене на дърва и въглища, а и поради персоналното си улеснение Христо Терзийски от Благоевград към този момент няколко години отоплява жилището си с климатик.
Христо Терзийски: По-чисто е, и вътре е по-чисто, и на открито въздуха е по-чист. То вътре беше кофите с въглища, с дърва.
В дома на Снежана пък се отопляват на газ.
Снежана Иванова: На газ сме от предходната година и сме удовлетворени - и по-практично, и по-чисто.
Газифицирането на дома й понижило разноските за отопление през зимата на половина. Освен най-евтиният, това е и най-екологичният метод за отопление, споделят специалистите. В Благоевград обаче по-малко от 10% от семействата се отопляват на газ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР