Тревожни данни за нарушения в големите вериги за хранителни стоки,

...
Тревожни данни за нарушения в големите вериги за хранителни стоки,
Коментари Харесай

КЗП констатира рекордни 651 нарушения при 755 проверки в търговски хранителни вериги

Тревожни данни за нарушавания в огромните вериги за хранителни артикули, демонстрират инспекциите на Комисията за отбрана на потребителите. „ 651 нарушавания, 254 от които са нелоялни търговски практики, е установила КЗП при осъществени 755 инспекции в търговски хранителни вериги “. Това заяви пред БНР Ангел Джалев от Комисията за отбрана на потребителите.

Той акцентира, че инспекциите са фокусирани върху огромните хранителни вериги, тъй като по-голямата част от хората пазарят от тях. По думите му се следи „ неприятна и извънредно тревожна наклонност “ при нелоялните търговски практики:

„ Може би казусът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара. Трябва да му се обърне особено вниманиe, тъй като този проблем изкривява целия пазар. Прилагането на нелоялна комерсиална процедура от страна на огромните търговци принуждава и дребните търговци да ползват същите практики, което извънредно доста изкривява пазара и е причина за изкуственото завишаване на цената, защото на стоките се придават качества, които не имат, и се продават по този метод на повишена цена, която не дава отговор на качеството “.

Към момента не е налаган оптималният размер на глоба за нелоялна комерсиална процедура, сподели Джалев и посочи, че акцията за инспекции е почнала скоро: „ Хубаво е да се намерения и за завишаване на глобите, защото европейската процедура е глобата да е % от оборота на конкритния търговец, а не като у нас - от 5 до 50 хил.лева. Ако се завишат глобите, ще има възпиращ и образователен резултат “.

„ Притеснителна е наклонността за огромно завишаване на цената по веригата от производител до консуматор, което не е обосновано от стопански или инфлационни процеси “, акцентира още той.

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР