Тревожни данни за автопарка в страната. Повече от 70% от

...
Тревожни данни за автопарка в страната. Повече от 70% от
Коментари Харесай

Купувач се чуди: Такива като нас, които взимат по 1000 лева заплата, каква кола може да си позволят?

Тревожни данни за автопарка в страната. Повече от 70% от колите у нас са над 15-годишни, а тези под 5 години са едвам 4-6 на 100. Това демонстрира статистиката на Асоциацията на производителите на коли. От сектора оферират въвеждането на дотации при покупка на електромобил и данъчни облекчения при новите коли, предава NOVA.

От месец насам Антон Асенов търси да си купи кола втора употреба, само че не намирал такава, която да си заслужава парите.

" Гледаме съгласно джоба, но не стигат. Като си представиш, че за кола над 20 години ти желаят по 5-6 хиляди лв. - сложна работа ", признава той.

Казва, че новите коли въобще не ги гледа.

" За такива като нас, които взимат по 1000 лв. заплата, каква кола може да си разрешат. То не е във въпроса да изтеглиш заем и да купиш скъпа кола. То се желае поддръжка, застраховки, налози ", допълвва той.

От Асоциацията на производителите на коли упорстват страната да създаде тактика за възобновяване на автомобилния парк у нас.

" За огромно мое страдание мога да потвърдя, че България е автоморгата на Европа, защото колкото по-стар е един автомобил, толкоз по-малко налози се заплащат за него. Това надлежно стимулира значително хората да търсят такива използвани коли ", коментира Вихрен Горанчев, член на УС на Асоциация на производителите на коли.

За повече сигурност на пътя и по-малко замърсяване на въздуха производителите на коли упорстват страната да стартира да субсидира закупуването на нови електрически коли. За това водят и диалози с партиите в Народното събрание и дават за образец прилежаща Румъния, където дотацията за покупка на нов електромобил е към 10 000 евро. Дали и у нас ще има такава помощ - зависи от политическата воля.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР