Тревожна статистика у нас - за първите шест месеца на

...
Тревожна статистика у нас - за първите шест месеца на
Коментари Харесай

БАН: Трафикът на хора е вече и семеен бизнес

Тревожна статистика у нас - за първите шест месеца на годината прокуратурата проверява 33 случая на трафик на хора. На този декор проучване на Българска академия на науките демонстрира, че този тип престъпност се трансформира в фамилен бизнес. Българските жители не престават да бъдат една от водещите групи в Европа, които попадат в клопката на трудова или полова употреба. Това стана ясно по време на конференция, отдадена на българо-швейцарска стратегия за предварителна защита, съобщи Българска национална телевизия.

Учени изследват седем уязвими общности у нас след сигнали за трафик към Европа от службите в Гърция, Холандия, Франция и Швейцария. Продажба на бебета, детска милостиня и полова употреба - това са част от случаите открити в Пещера, Сливен, Долни Чифлик, както и в някои обитаеми места в Северна България.

" Бедността в дребните градове в България е толкоз огромна, че хората от време на време непринудено одобряват употреба. Мрежите са доста дребни. Много постоянно те са родово фамилни. Не е типичната проведена престъпност, която може да забележим в Румъния или Холандия ", счита социологът доц. Алексей Пампоров.

Най-уязвими са девойките сред 15 и 23 години, които в множеството случаи стават жертви на сутеньори. Някои от тях попадат в клопката откакто подписват брак с заричане за по-добър живот в чужбина. В трафика от време на време са забъркани даже родственици. Обратният път към дома нормално е съвсем неосъществим.

" Ако сутеньорът там се е записал законно и не взима повече от 50% от приходите на проституиращото момиче, те не могат да създадат нищо според швейцарското, немското, френското законодателство, защото няма употреба ", изясни социологът.

В България има пет приюта за заслон на жертви на трафика, както и директен център в София. Програма сред България и Швейцария съумява да помогне на близо 300 души.

Според последния отчет на Европейската комисия записаните жертви на трафик на територията на Европейския съюз са малко над 15 хиляди.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР