Тревожен е броят на новозаразените и починалите с коронавирус в ...

Тревожен е броят на новозаразените и починалите с коронавирус в

Болниците са запълнени, вървим ли към "зелен сертификат"?

Тревожен е бройката на новозаразените и умрелите с ковид в страната. Болничните кревати са запълнени, а министърът на опазването на здравето съобщи, че няма да подхваща цялостен локдаун. Върви ли страната към концепцията за "зелен документ " разясняват пред Нова тв Пламен Таушанов, Емил Коларов, доцент д-р Спас Спасков и юрист Марин Марковски.Още по темата18 окт 2021 08:459418 окт 2021 08:2124017 окт 2021 19:09435

"Вариантът със зелен документ като досег за посещения тук-там, където се струпват доста хора, е по-сполучлив.. Затягането на ограниченията е огромна абстракция. Преди година се затваряха цели градове – и какво от това. Заразата се популяризира. По-същественото е, че България изостава с имунизацията. ", съобщи Пламен Таушанов от Българска асоциация за протекция на пациентите в отговор на въпрос кой вид е за предпочитане – локдаун или зелен документ.

Той разяснява и проблема с фалшивите Коронавирус документи. "Властите би трябвало да се заемат с този казус, защото той е съществен и не е от в този момент ", уточни той.

"Нашата позиция по въпроса с ограниченията е ясна. Сега чакаме да забележим наистина ли управляващите ще спазят обещанията си. Това, което важи за всички български жители, би трябвало да важи и за нас-да важи за държавните чиновници, за РЗИ, за всички търговски обекти. Трябва да се съблюдават рестриктивните мерки и те да се съблюдават за всички. Не е редно човек, който няма здравен документ – да идва и да ме ревизира аз имам ли. Ние сме за въвеждане на зелени документи за всички ". Това обяви Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

"Вариантът за цялостно затваряне не даде доста положителен резултат. Освен това имаме и него положително – това са имунизациите,. Мисля, че разновидността с тези зелени документи е верният път ", уточни доцент д-р Спас Спасков, някогашен шеф на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов ".

"Трябва да се пригодим към потребностите на обществото и мнението на специалистите. Моето вътрешно разбиране е, че би трябвало да има зелен документ. Той е гаранция, че ще свалим до най-малко разпространяването на вируса ", съобщи от своя страна юрист Марин Марковски.

Източник: dnes.bg