Тревожа се, че закъсняхме с Плана за възстановяване, трябва да

...
Тревожа се, че закъсняхме с Плана за възстановяване, трябва да
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Закъсняхме с Плана за възстановяване, трябва да помолим ЕК за отсрочка

Тревожа се, че закъсняхме с Плана за възобновяване, би трябвало да помолим Европейска комисия за пролонгация. Това сподели за обзорното предаване " Това е България “ на Радио " Фокус “ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

" Бюджетът за Европейски Съюз за следващата година ще се разпредели заслужено. Най-вече във връзка с България. Нещо, което няма по какъв начин да не ме радва. Надявам се оттук нататък, откакто сме си свършили работата в Брюксел, да си свършим работата в София и да се възползваме от това финансиране. Вярвам, че това ще се случи ", разяснява той.

По думите му е реалност, че от новия програмен интервал няма нито една утвърдена стратегия, само че парите, които са заложени от 2023 година, са от предишния програмен интервал за планове, които към този момент са почнали.

" 40 млн. евро съумях да допринеса да бъдат заделени от горната страна над предлагането на Европейска комисия за защита на границите, за защита и военна подвижност. Важно е по какъв начин ще бъдат разпределени. Когато получим финансиране за защита на външните граници, това значи, че ние пазим и тези страни. Експертите и в този механизъм за ръководство на границите би трябвало да преценяват дали това ще отиде за наемане на нови хора или закупуване на техника. Нашите момчета и девойки би трябвало да знаят, че имат задоволително финансиране, с което да не се излага техния живот и здраве на непотребен риск ", изясни Новаков.

Той се тревожи, че Планът за възобновяване и резистентност е много просрочен. По думите му би трябвало да влезем в връзка с Европейска комисия без непотребна суетност и горделивост, да разкажем, че има форсмажорни условия и да получим пролонгация, с цел да можем да се възползваме от това финансиране.

" Ако не съумеем да вземем тези средства, те ще се върнат назад в европейския бюджет. Трябва да се отърсим от тази незаинтересованост и доста мощно се надявам сътрудниците в България, които се занимават с европейски средства, да схванат, че българските евродепутати не са техни врагове. Ние можем да допринесем за това повече европейско финансиране да отиде в България ", акцентира Новаков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР