Третото издание на Международния документален Родопи филм фест (RIFE) ще

...
Третото издание на Международния документален Родопи филм фест (RIFE) ще
Коментари Харесай

Над 50 заглавия на Родопи филм фест

Третото издание на Международния документален " Родопи филм фест " (RIFE) ще чака своите фенове от 6 до 9 юли в Смолян. В програмата ще гледаме над 50 заглавия от България и света, входът е свободен, научи ДУМА от Михаела Люцканова, прес офис, RIFE.
Откриването ще се състои на 6 юли в амфитеатъра пред библиотеката с кино лентата " Любов, дойчмарки и гибел " на немския режисьор Джем Кая. Той споделя за самостоятелната музика на емигранти от Турция, техните деца и внуци в Германия. 
Тази година фестивалът ще премине под мотото " На лов за отпадък! " - значима тематика, която не трябва да продължаваме да подценяваме. Изданието ще предложи по-задълбочено схващане по тематиката за казуса с боклука посредством заглавия в програмата, съдържащи обстоятелства, които липсват в новинарските репортажи или обществените медии, показват от екипа. 
В дните на форума през огромния екран ще преминат разнородни истории от целия свят, а главен фокус ще бъде зелената самодейност на фестивала, която с изключение на кино заглавия по тематиката, предлага и интензивности за разчистване на боклуци в региона на новия център на Община Смолян. 
" Течения към Севера " на Стефен Кронес е един от конкурсните филми, който наблюдава пластмасови бутилки, хвърлени в река Елба край Дрезден и стигащи до норвежките фиорди. " На лов за отпадък " на Филип Фенвик e от конкурсната късометражна стратегия, той се трансформира в мото на идното издание на " Родопи филм фест ". 
В три конкурсни стратегии ще забележим късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми с настоящи тематики от всички точки на света. Документалните разкази ще показват истории, уловени от цялата просторност на нашата планета - същински обстоятелства за правата на дамите, мъжете, животните и природата. Ще преминем през безконечните тематики за любовта и ще стигнем до войната, обичаите, бракониерството, законите, специалностите и изкуството. 
Във фокуса на фестивала са Германия, Гърция и Турция, като ще бъдат показани и най-хубавите премиерни документални филми, сред които " Моето име е благополучие " на Айше Топрак и Ник Рийд, " Кралицата на порното " на Валери Контакос, " Самотни дъбове " на Фабиана Фрагале, Килиян Кюхендал и Йенс Мюлхоф.
Конкурсните стратегии съдържат заглавия от Международния пълнометражен документален конкурс (над 60`), измежду които " Как да спасиш мъртъв другар " на Маруся Сирочковска и " Невинност " на Гай Давиди. 
Международният документален среднометражен конкурс (до 60`) ще покаже девет заглавия, измежду които " Дъщерята на художника " на Маргарита Линтън и Янив Линтън, " Без " от Лука Папич, " Черните мамби " на Лена Карбе.
В Международния документален късометражен конкурс (до 30`) са подбрани над 30 заглавия, измежду които " Сирийският космонавт " на Чарлз Емир Ричардс, " Мил привет от антропоцена " на Лукас Акерман, " Хаотично избавени незначителни истории " на Анна Вазов. Българското показване включва " Нямаш място в нашия град " на Николай Стефанов и " Една провинциална болница " на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева.
Филмите ще прави оценка интернационално жури от документалисти и кинематографисти, а огромна част от заглавията ще бъдат показани персонално от техните създатели. Прожекциите ще бъдат в кино " Арена Смолян " и под откритото небе на амфитеатъра пред Република България " Николай Вранчев ". 
РФФ се провежда от " Бул Док " ЕООД, съорганизатор Гьоте-институт България, с финансовата поддръжка на ИА " Национален кино център " и Министерството на културата. Oфициален сътрудник е Община Смолян, и сътрудник Република България " Николай Вранчев ". >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР