Трето мече е спасено днес от РИОСВ - Смолян, в

...
Трето мече е спасено днес от РИОСВ - Смолян, в
Коментари Харесай

Екоинспектори от Смолян спасиха трето мече, може би братче на намереното край Чепеларе

Трето мече е избавено през днешния ден от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян, в границите на по-малко от 10 дни. То е открито също в региона до град Чепеларе наоколо до основен път Пловдив – Смолян. По време на спасяването му са се присъединили и чиновници от Търговско предприятие Държавно горско стопанство „ Хвойна “.
По мнение на специалистите от РИОСВ-Смолян, най-вероятно мечето е братче/сестриче на избавеното в петък. Уловено е без да се употребява анестезия. До този миг не е открита майка на мечетата.
Министерство на околната среда и водите се свърза с фондация „ Четири лапи “ и мечето към този момент пътува към Парка за танцуващи мечки в с. Белица, където ще бъде настанено и ще му се окажат нужните грижи.
Още след първия случай на открито мече, РИОСВ изпрати писма на Регионална дирекция по горите в Смолян и Южноцентралното държавно предприятие за инспекция на регионите и за усилване на контрола по Закона за лова и запазване на дивеча и инспекция на издадените разрешителни за лов.
В резултат на това в петък инж. Здравко Бакалов – шеф на ЮЦДП, е разпоредил оглед в региона, инспекция на издадените разрешителни за лов, както и обзор на записите от камерите, ситуирани наоколо до местата, където са открити мечетата. По негови думи, все още не са открити условия, от които да се направи извод за бракониерство.
С цел изцяло решение на казуса, в това число и заради зачестилите вреди и среща на мечки с хора, в понеделник ще се организира работна среща сред шефовете на Регионална инспекция за опазване на околната среда, ЮЦДП и РДГ.
Ще бъдат набелязани решения за засилен надзор върху бракониерството, ограничения за запазване на предпазения тип, както и усъвършенстването на взаимната работа при нанесени вреди от мечки върху селскостопанското имущество.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР