Трето издание на Нощ на историите“ ще се проведе в

...
Трето издание на Нощ на историите“ ще се проведе в
Коментари Харесай

„Нощ на историите“ отново в Пловдив

Трето издание на „ Нощ на историите “ ще се организира в Пловдив . То е част от градската стратегия на Фестивала за улични и градски изкуства 6Fest . Събитието е част от Културния календар на Община Пловдив за 2024 година Можете да го посетите на 9 май от 19:00 ч. в клуб „ Fargo “ . Входът свободен.

Истории за Пловдив ще описват представители на Регионален археологически музей, Регионален исторически музей, катедра „ История и археология “ на Пловдивския университет и Общински институт „ Старинен Пловдив “.

  1. Калоян Даяров е екскурзовод в Регионален археологически музей – Пловдив , само че взе участие и в провежданите разкопки в града. Темата на Даяров в „ Нощ на историите “ ще бъде: „ Ние, археолозите “ . Той ще опише любопитни елементи за специалността на археолога.
  2. Д-р Теодора Георгиева е историк и помощник в катедра „ История и археология “ в Пловдивския университет. Темата й ще бъде: „ Средновековният Филипопол и неговият етно-религиозен образ “ . Д-р Георгиева ще показа любопитни обстоятелства за популацията на феодален Пловдив, обществения образ на града и неговите квартали, по-интересни случки от всекидневието на локалните през интервала XI – XII век.
  3. Калоян Станчев е организатор в Регионален исторически музей- Пловдив . Той е едно от новите попълнения на екипа. Внук на Димитър Станчев – индивидът, основал експозицията „ Съединение на България от 1885 година “. Неговата тематика е: „ Осъществяване на концепцията за музей на Съединението “ .
  4. Валя Ангелова е организатор на къщата на доктор Стоян Чомаков с непрекъсната експозиция за Златю Бояджиев. Темата й: „ Златю Бояджиев – преди, в този момент и вечно “ . Ангелова ще опише през какво е минал художникът, по какъв начин е живял и с какво се е борил, с цел да се трансформира във великия създател, който познаваме през днешния ден.

През 2019 година „ Нощ на историите “ гостува за първи път в Пловдив . Инициативата е част от формалната стратегия на Пловдив – Европейска столица на културата. Второто издание е през 2022 година с присъединяване на Регионален етнографски музей, Народна библиотека „ Иван Вазов “ и Дружество на пловдивските художници.

Повече информация можете да откриете:

БДЖ разгласи нарастване на цените на железопътните билети с близо 20%?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР