Третият вариант на Плана за възстановяване и устойчивост разкрива още

...
Третият вариант на Плана за възстановяване и устойчивост разкрива още
Коментари Харесай

В БСП виждат нови възможности за облагодетелстване на властта от Плана за възстановяване

Третият вид на Плана за възобновяване и резистентност разкрива още благоприятни условия за облагодетелстване на властта . Това сподели Станислав Младенов , който е част от Съвета по стопанска система към Софийската градска организация на Българска социалистическа партия.

Програмният документ следва да бъде обсъждан в Народното събрание идната седмица, а до 30 април би трябвало да бъде импортиран в Европейската комисия.

" Планът е изработен по този начин, че да продължи и надгради добре откритите способи, посредством които досега властта се облагодетелства . Имам поради санирането, градежите и построяването на инфраструктура ", разяснява Станислав Младенов.
 Димитър Иванов: Планът за възобновяване не е стъпил на действителната стопанска система
Димитър Иванов: Планът за възобновяване не е стъпил на действителната стопанска система

Искаме пари, без да демонстрираме ясно къде ще отидат

По думите му прибавен е и нов надграждащ детайл - дигитализацията и основаването на програмен продукт. За цифрова промяна и развиване на осведомителните системи и системите в действително време на Електроенергийния систематичен оператор в изискванията на нисковъглеродна стопанска система са планувани общо 511 млн. лева " Тази сума не е ли прекомерно висока за основаването, ъпдейта на няколко уеб страницата и една онлайн борса ", пита той.

Младенов означи, че в Плана липсват ограничения за понижаване на административната тежест . " Точно противоположното - ще бъдат нужни нови административни звена, които да обслужват плануваните в Плана действия ", изясни той.

Станислав Младенов добави, че всички специалисти на БСП-София приветстват включените фондове в Програмата за икономическа промяна, само че регистрират, че бюджетът от 900 млн. лева е извънредно непълен за реализиране на заложените цели и не е в сходство с мащабите на Плана и предстоящите от него резултати за стопанската система и вложенията в страната.
 Няма да сме в отпуск или болничен поради Плана, увери Мая Манолова
Няма да сме в отпуск или болничен поради Плана, увери Мая Манолова

Тя се закани Народно събрание да работи, тъй че проектът за бъде импортиран в Европейска комисия навреме

" Затова моето предложение беше бюджетът за бизнеса да бъде повишен от 900 млн. лева на най-малко 2 милиарда. Предложих също Фонд 1 " Технологична промяна " с сегашен плануван бюджет от 400 млн. лева, да бъде подсилен. А като допълнение да бъде повишен и интензитетът на безвъзмездната финансова помощ за софтуерна рационализация, от препоръчаните в Плана 40% на 60%-70% ", акцентира Младенов.

Мотивите за това нарастване се коренели във обстоятелството, че българските дребни и междинни предприятия пострадаха от рецесията, а не забогатяха. Ако бъдат признати заложените към днешна дата стойности на безвъзмездната помощ, единствено финансово постоянните компании ще могат да си разрешат да вземат участие в процедурата, а най-пострадалите от рецесията ще бъдат в неизгодна позиция, тъй като нямат да имат свободни финансови запаси.

Станислав Младенов предложи също във Фонд 2 " Зелен преход " бюджетът от 250 млн. лева да бъде повишен на 940 млн. лева
 Туристическият отрасъл незабавно се включва с оферти за Плана за възобновяване
Туристическият отрасъл незабавно се включва с оферти за Плана за възобновяване

Целта е секторът да бъде включен в стратегическия документ с най-малко 100 млн. лева

" Направление 1 - " Декарбонизация ", което е с сегашен плануван бюджет от 20 млн. лева, би трябвало да бъде структурирано като процедура за подкрепяне на забележителен брой предприятия с бюджет от най-малко 700 млн. лева Това е пилотната скица, подпомагаща дребните и междинни предприятия за по едно и също време създаване на нови ВЕИ за лични потребности и местни уреди за предпазване на електрическа сила. А в Направление 2 - " Кръгова и нисковъглеродна стопанска система " актуалният бюджет от 240 млн. лева да бъде непокътнат. За Фонд 3 - " Дигитализация " - да бъдат отделени 250 млн. лева в Направление 1 - " Подкрепа за цифровизация и киберсигурност " и Направление 2 - " Създаване на цифрови иновационни хъбове ", прецизира експертът.

Според Младенов това са най-важните промени, които би трябвало да бъдат направени още преди Планът за възобновяване и резистентност да бъде импортиран в Европейската комисия.

" За мен беше доста смущаващо, че всички парламентарни партии се занимаваха в четвъртък със заплатите си и затова отложиха съвещанието на Комисията по бюджет и финанси, на която трябваше да бъде обсъждан Планът. А сякаш всички заявяват, че Планът за възобновяване и резистентност им е приоритет ", разяснява Станислав Младенов.
 Националният проект за възобновяване и резистентност не бил в интерес на екологията
Националният проект за възобновяване и резистентност не бил в интерес на екологията

От АБВ желаят и туризма да влезе там
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР