Третият по значимост и един от най-очакваните християнски празници Йордановден

...
Третият по значимост и един от най-очакваните християнски празници Йордановден
Коментари Харесай

Богоявление в „Родопи“

Третият по значителност и един от най-очакваните християнски празници Йордановден беше маркиран в община „ Родопи ”. Празничният ден стартира с тържествена Света литургия във всички обитаеми места от община „ Родопи ”.

Кметът Павел Михайлов участва на ритуала за избавяне на богоявленския кръст в река Първенецка над село Първенец и на мъжкото хоро в студените води на река Пепелашка в Храбрино.

Александър Самсаров беше първият, който хвана кръста в село Първенец. За първи път, след доста години, над 20 смели момчета се включиха в обичая по вадене на богоявленския кръст на Йордановден в селото.

31-годишният мъж, който за следващ път взе участие в обичайна конкуренция се оказа най-ловък. И за първи път хваща кръста. Той пожела здраве на себе си и на жителите на цялата община „ Родопи ”.

Кметът Павел Михайлов поздрави Александър Самсаров и благодари на всички участници в ритуала.

По-късно Михайлов се причисли към тържеството в село Храбрино. С гайди и национални носии бе избавен Богоявленският кръст в селото, а отец Димитър Карналов поведе шествието.

Над 10 смелчаци се потопиха в студените води на река Пепелишка, измежду тях и първокласникът Вълко. Цветан Андреев беше първият, който извади кръста. След това участниците в ритуала изиграха ледено хоро във водите на реката.

Кметът на община „ Родопи ” пожела здраве, сполучлива година, положителни каузи.

„ Честит празник! Пожелавам ви здрава и сполучлива година! Нека този свят ден да ни даде здраве и мощ. Да бъдем по-добри и по-смирени, а на всички именици поисквам да са здрави, късметлии и да носят с горделивост и чест името си! ”

Традициите на Йордановден бяха спазени в Марково, Брестовица, Устина, Кадиево, Оризари.

Смелите мъже във всички обитаеми места получиха подарък – хавлия с герба на община „ Родопи “.

Над 1200 поданици на община „ Родопи “ празнуват своя имен ден на третия по значителност и един от най-очакваните християнски празници Йордановден. Най-много са мъжете, които носят името Йордан- 528. Жените с името Йорданка и Йордана са 440.Следват Божидар и Божидара – 146. Единици са с имената Данка, Бистра, Борил и Найден.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР