Третият мандат не е чудотворно средство: Както се казва –

...
Третият мандат не е чудотворно средство: Както се казва –
Коментари Харесай

Проф. Александър Маринов: Третият мандат не е чудотворно средство

Третият мандат не е чудотворно средство: „ Както се споделя – удавник се хваща за сламката. ” Това каза пред bTV проф. Александър Маринов, консултант на служебния министър председател Гълъб Донев и ръководител на стратегическия съвет към президента.

 

„ Засега няма развиване с консултациите при президента. Няма резултат и от контактите сред париите. Засега няма знаци за напредване напред. Като че ли се набелязва единодушие и съгласие, само че на идващия ден избухва раздор. Не е изгубено време, тъй като алтернативата е въобще да не се даде време. Смятам, че би трябвало да се даде късмет, да се изчерпат опциите за съгласие ”, сподели още проф. Маринов.

С измененията в Изборния кодекс се връщаме 2 години обратно, счита съветникът на служебния министър председател.

 

Парламентарната правна комисия гласоподава на второ четене да върнат хартиената бюлетина и закриха Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК).

„ Това е въпрос на политическа целенасоченост. Просто се откри болшинство в Народното събрание. Мнозинство от партии, които считат, че ще имат изгода от такава смяна и го вършат, макар че сред тях би трябвало да има несъгласия “, разяснява проф. Маринов.

По думите му не е несъмнено, че отводът от наложително машинно гласоподаване ще увеличи изборната интензивност. „ Няма нито едно научно доказателство, че ниската интензивност се дължи на машините. Ниската интензивност се дължи на сериозния спад на доверие към партиите. Това е истината “, посочи съветникът на служебния министър председател.

Според проф. Маринов хартиената бюлетина ще улесни следения избор и недействителните бюлетини. Няма спор, че последните няколко избори бяха най-честните и транспарантните до момента, означи той.

Съветът по сигурността към премиера ще бъде призован, макар спада на напрежението към падналата ракета в Полша, която умъртви двама души. „ Той е належащо не толкоз поради съответния случая, а за изводите, които е постановат и рисковете, пред които сме изправени “, разгласи съветникът на Донев. „ НАТО и водещите страни в Алианса реагираха рационално. Едва ли на някого му се води война ”, счита той.

„ Това служебно държавно управление ще работи досега, до който президентът назначи постоянно държавно управление ”, сподели още той.

Според него въпросът е кардинален – дали служебното държавно управление може да си разреши да създава посредством бюджета лични политики: „ Може, само че не е вярно. Социалните заплащания няма да са наранени. ”

„ Искането на оставки на министри е мнение на партиите. Аз оценка не мога да слага на служебното държавно управление, само че то съумя да овладее и възстановява ситуацията в доста неща ”, безапелационен е той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР