Третина от професионалистите в ИТ сигурността обмислят напускане на работа

...
Коментари Харесай

Прегарянето е най-големият риск за специалистите по киберсигурност


Третина от експертите в ИТ сигурността обмислят овакантяване на работа поради свръх-стреса и прегарянето (снимка: CC0 Public Domain)

Над една трета от експертите в областта на киберсигурността показват прегарянето на чиновниците като най-тревожния проблем за организациите на фона на увеличаващите се киберзаплахи, сочат няколко нови изследвания. Разкритието идва в миг, когато екипите по киберсигурност са подложени на възходящ напън да се оправят по едно и също време със сложността на модерната хибридна организация и нуждата от отбрана на корпоративните данни, където и да се намират те.

Почти 63% от респондентите акцентират сигурността на данните като най-важна задача за своята организация, сочи анализът на Integrity360, профилирана в киберсигурността, и колегата ѝ Vectra, снабдител на услуги по разкриване и реагиране на закани, ръководени от изкуствен интелект. По-малко притеснителни за експертите по киберзащита са опазването на репутацията (19%), продуктивността (12%) и спестяването на пари (7%), съгласно цифрите от въпросната анкета.

Добрата вест е, че организациите се стремят да приложат сериозни ограничения за сигурност, с цел да обезпечат по-добро разкриване на закани и реагиране през 2023 година Сред топ-приоритетите са ръководството на идентичността и достъпа (29,9%) и сигурността в облака (29,7%). Следват грижите за мрежата (19,6 %) и сигурността на крайните устройства (20,6%).

Експертите по виртуалната отбрана са подложени на тежко прегаряне поради умората от предизвестията и претоварването на центровете за интервенции по сигурността (SOC), споделят анализаторите на резултатите от проучването. В същото време на организациите им липсват задоволително опит, умения и потенциал, нужни за разкриване и ръководство на произшествия бързо и дейно.
още по темата
Запитани за най-хубавите подходи за надеждна виртуална сигурност за своята организация, 52% от респондентите в анкетата са показали изкуствения разсъдък (AI) и машинното образование (ML) като най-хубавите средства.

Данните съответстват с изводите от друго проучване по тематиката, оповестено през октомври: една трета от експертите по киберсигурност обмислят да изоставен работата си през идващите две години заради свръх-стрес и прегаряне, съгласно световна анкета на Mimecast измежду над 1100 експерти по киберсигурност. Въпросният отчет откри, че възходящите равнища на киберпрестъпления и увеличаващото се медийно внимание към хакерските атаки оказват мощен напън върху екипите по ИТ отбрана. Много от тези хора се притесняват, че ще изгубят работата си вследствие на хакерска атака. Други изпитват усложнение да се оправят с възходящото напрежение.

Екипите по киберсигурност се намират в самобитна „ тенджера под налягане “ поради продължаващите офанзиви, пробивите в данни и прегарянето. Това от своя страна прави все по-трудно привличането и задържането на по този начин скъпите експерти по киберсигурност, нужни за отбраната на бизнеса във всички промишлености.

Въздействието на ситуацията върху екипите за ИТ сигурност с непълен личен състав ще има „ резултат на доминото “ върху ИТ екипите „ в целия бранш “, плануват от Mimecast. Необходими са радикални дейности за справяне с проблемите, пред които е изправен секторът.

Рансъмуерът, измамите с заплащания, корпоративният шпионаж, кражбата на интелектуална благосъстоятелност и акциите за дезинформация са се нараснали „ с тревожна скорост “ през последните няколко месеца. Това прави и бизнеса, и потребителите още по-уязвими за киберпрестъпниците.

Близо две трети (64%) от водачите в региона на киберсигурността, интервюирани от Mimecast, споделят, че са претърпели най-малко една рансъмуер офанзива през последната година. Три четвърти регистрират, че броят на хакерските атаки против тяхната компания се е нараснал или в най-хубавия случай е останал същият по отношение на 2021 година Тези офанзиви имат „ персонални последствия “ за експертите по киберсигурност: повече от половината (54%) споделят, че рансъмуер офанзивите имат негативно влияние върху психологичното им здраве, до момента в който 56% оповестяват, че тяхната роля става все по-стресираща всяка година.

Все по-честите медийни изявления за пробиви в организации от всевъзможни области утежнява атмосферата в допълнение. Рискът при възможен пробив самичък по себе си е голям, само че вероятността компанията да попадне в заглавията поради случай в допълнение нажежава ситуацията и основава стрес у експертите по виртуална сигурност.

Над половината от експертите в областта на ИТ сигурността са прибегнали до някакъв тип лекарство за усмиряване и за справяне с напрежението, демонстрира пък изследване на Tines, оповестено през ноември. То се базира на анкета измежду над 1000 специалисти от региона. Резултатите бяха оповестени на конгрес на анализаторите от сферата на ИТ сигурността и CISO и демонстрираха, че стресът, претоварването и прегарянето въздействат зле върху продуктивността на екипите за ИТ сигурност.

Проблемите с менталното здраве са налице на всички места, от най-старшите до най-младшите позиции, сподели още това проучване. Наред с непрекъснатото напрежение проблематичен фактор е и дефицитът на сън, разкрива проучването.

Данните от това изследване сочат, че на 51% от хората в специалността е било предписано някакво лекарство, обвързвано с психо-емоционалното здраве. В обособен въпрос от анкетата 58% показват, че вземат някакви лекарства, свързани с преодоляване на напрежението, а 49% постоянно посещават терапевт от сферата на менталното здраве.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР