Трети списък ще определи кои общини ще получат 420 млн.

...
Трети списък ще определи кои общини ще получат 420 млн.
Коментари Харесай

Трети списък с общински проекти за 420 млн. лв. от държавата


Трети лист ще дефинира кои общини ще получат 420 млн. лева Той стъпва въз основата на първите два листата - направеният от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и този на Министерството на финансите (МФ). Това заяви вицепремиерът и министър на районното развиване в оставка Гроздан Караджов по време на конференция.

Третият лист е направен от специалисти на Министерство на регионалното развитие и четирима представители на Националното съдружие на общините. Финалната дума е на Караджов, който се чака да издаде заповед за разпределянето на парите. Причината той еднолично да се разпореди с тях е, че те са обезпечени от бюджета на Министерство на регионалното развитие.

Миналата седмица министър председателят в оставка Кирил Петков разгласи, че е изпратил на Гроздан Караджов за утвърждение лист с 303 общински планове за 426 млн. лева По думите на Петков те са определени по-ясни критерии и транспарантен метод.

От листата на финансовото министерство излиза наяве, че измежду тях има и такива, които меко казано са със съмнителна целенасоченост и които изрично не могат да бъдат финансирани от бюджета на Министерство на регионалното развитие, тъй като това значи аз да бъда даден на прокуратурата, сподели Караджов.

Причината е, че се желае с пари на Министерство на регионалното развитие да се финансират планове, които са от компетенциите на други министерства. Например утвърдени от финансовото министерство планове за разчистване на реки, създаване на депа за битови боклуци и на компостиращи съоръжения. Тези действия се финансират от Министерството на екологията.

Има няколко общински плана за саниране на читалища, което би трябвало да стане с пари от Министерството на културата, под чиято шапка са.

В листата " Василев " попада за финанси4ране даже построена улица в община Марица. По думите на Караджов това е станало през 2020 година и към този момент година и половина улицата е в употреба.

На община Силистра пък е утвърден план за построяването на поливна система на стадиона, което би трябвало да се финансира от спортното министерство.

Като неприемлив е избран и планът на община Кюстендил за пробутване на улици в лесопарк " Хисарлъка " за 3.5 млн. лева

Финансовото министерство е одобрило и план на община Несебър за създаване на краткотрайни паркинги в Слънчев бряг за 1.6 млн. лева, което съгласно районното министерство е неприемливо.

Гроздан Караджов изясни, че по новия лист ще бъдат финансирани планове, които дават отговор на критериите оповестени от финансовото министерство и по закон могат да се финансират със средства от бюджета на Министерство на регионалното развитие. Това значи, че те би трябвало да имат планова подготвеност и позволение за градеж.

Сдружението на общините държи да бъдат финансирани допустимо максимален броя планове, които дават отговор на заложените условия, като се съблюдава идентичен метод към всички общини при класирането на плановете, сподели пред Mediapool Донка Михайлова, зам.-председател на НСОРБ и кмет на Троян.

Тя добави, че с изключение на общински пътища и ВиК планове, НСОРБ е настояло и за финансиране на улици в обитаемоте места, които са в тежко положение.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР