Трети проучвателен сондаж за търсене на нефт и газ в

...
Трети проучвателен сондаж за търсене на нефт и газ в
Коментари Харесай

Подготвя се трети проучвателен сондаж в блока Хан Аспарух

Трети изследователски сондаж за търсене на петрол и газ в дълбоководния черноморски блок " Хан Аспарух " ще извърши компанията " Тотал Е&П ", излиза наяве от съобщение, оповестено на уеб страницата на консорциума сред френската " Тотал ", австрийската ОМВ и испанската " Репсол ".

Съгласно капиталовата си стратегия сдружението има обвързване да извърши два сондажа, този се явява ексклузивен. Компанията направи един сондаж – Полшков-1, през септември 2016 година, чиито резултати и техният разбор дадоха съображение на " Тотал " да разгласи, че в " Хан Аспарух " е направено изобретение на петрол, само че без детайлности. Вторият сондаж – Рубин-1, още е в развой на осъществяване, след което ще се проучват взетите проби.

Явно двата сондажа не са задоволителни на компанията, с цел да вземе решение дали да продължи работата си на блока, което постанова третия сондаж за събиране на спомагателни данни. Вероятно ще се наложи настояването и на в допълнение удължение на разрешителното за търсене и изследване в дълбоките води на Черно море. То изтече на 13 септември 2017 година, само че Министерският съвет позволи изследователските действия да продължат още 135 дни. Принципно компанията има право на спомагателни две години.

Кога ще се извърши третият сондаж не излиза наяве, само че се показва, че терена за проучването ще се избира сред три евентуални площадки съгласно резултатите от сондажа Рубин-1.

Разглежданите сондажни места са на доста разстояние от всевъзможни предпазени територии, предпазени зони и територии с културно завещание. Поради огромното разстояние от брега (над 100 км до Варна) не се чака влияние върху крайбрежните действия или рибните ресурси при обикновено протичане на интервенциите, показва се в уведомлението на компанията.

Тъй като планът се реализира в намерено море, няма да се построява нова пътна и техническа инфраструктура или да се трансформира съществуващата пътна инфраструктура. Няма да се построяват нови здания и уреди за задачите на сондажните интервенции. За дейностите ще се употребяват съществуващите уреди и инфраструктура в локалната пристанищна база на Леспорт, Варна. Снабдителни кораби и хеликоптери ще бъдат включени, с цел да подкрепят сондирането, допълват от " Тотал Е&П ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР