Трети потоп в Карловско в рамките на 10 дни! Кой е

...
Трети потоп в Карловско в рамките на 10 дни!
Кой е
Коментари Харесай

Потоп в Карловско пак! Виновни няма!

Трети потоп в Карловско в границите на 10 дни!

Кой е отговорен за непочистеното корито на река Стряма?

Кой е отговорен за изхвърлянето на отпадъци в реката?

Назначената преди 10 дни инспекция в границите на самия град Карлово още не е завършила, когато нощес проливен дъжд удави други 5 села в общината.

Това са Богдан и Каравелово – най-тежко потърпевшите, както и Розино, Столетово и Слатина.

Богдан е на практика откъснато от света откакто са разрушени мостовете в селото.

Техника на Агенция пътна инфраструктура ще подкрепи община Карлово за справяне с бедственото състояние в региона от проливните дъждове.

Най-тежко е ситуацията в селата Каравелово и Богдан, които са на практика потопени и откъснати от света.

По-леко е ситуацията в Столетово, Розино и Слатина, по информация на пловдивския регионален шеф Ангел Стоев, който дружно с адм. Ефтимов, шеф на обраната, и основен комисар Николов, началник на Националната пожарна, посети региона през днешния ден следобяд.

Председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура инж. Иво Иванов беседва с кмета на Карлово Емил Кабаиванов и прецизираха ОПУ-Пловдив да изпрати профилирана техника за преодоляване на обстановката на общинския път сред селата Дъбене и Войнягово в община Карлово.

Заради свлечената скална и кална маса от проливните дъждове в Троянския проход остава лимитирано придвижването по пътs Троян – Кърнаре.

Екипи на пътноподдържащото сдружение работят по разчистването на трасето.

До възобновяване на придвижването трафикът на леки коли се пренасочва по обходен маршрут през прохода „ Шипка “, а тежкотоварните коли минават през Прохода на Републиката.

Необходимо е водачите да карат с нараснало внимание и съобразена скорост.

Във връзка с наводнението в няколко села в община Карлово е почнало следствие за вероятно осъществено закононарушение за причиняване по несъобразителност на наводняване , вследствие на което са настъпили обилни имуществени вреди.

Местопроизшествието бе посетено през днешния ден от прокурори от Окръжна прокуратура – Пловдив и Районна прокуратура – Пловдив.

Разследването се прави от Национална следствена работа.

Както съобщихме, в 5 карловски села е оповестено отчасти бедствено състояние.  Това са Каравелово, Богдан, Розино, Слатина и Столетово.

Втора приливна вълна заля към 11,30 часа село Каравелово, което е едно от потърпевшите от наводненията в Карловско села.

Според кмета на селото Славка Червенкова обстановката е трагична, а   казусът не е от дъжда, а от препълването на локалната река  от водите, които се стичат от планината и  дърветата и наносите, които тя носи. Евакуирани са три фамилии, като се извеждат още хора от наводнените къщи. Залят е културният дом в селото, а пътят за прилежащите села е неосъществим.

Проблемът е не от дъжда, а от това, че локалната река е претъпкана от дъждовните води, които идват от Балкана. Предимно дървета, запушиха моста на основната улица. В момента е наводнен Културния дом. Следващият мост, който е знаков за селото, това е моста при ракиджийницата. Там водата прелива и чакаме от военните да дойдат, с цел да ни оказват помощ. В момента евакуираме хора. Дъждът продължава да вали. Има бедстващи хора. В момента съм ги настанила в кметството. Три фамилии са все още. Сега чакаме да дойдат пожарната, с цел да вървим да взимаме още хора, които живеят в най-крайната точка, каза  Славка Червенкова, представена от радио Пловдив.

Според локалните хора сходен проливен дъжд и наводняване не са се случвало от 40 години.

Хората от Богдан са уверени, че  причина за наводненията е изсичането на горите .

Ужасно е ситуацията, ужасно. Събудих се и видях какво става. Съседите долу до втория етаж имат вода, а колите им са в нашия двор, коли, дувари, асмите са по земята, брутално, ужасно е. По пътя вървяха греди, варели.

Те подчертаха, че при наводнението в Карлово предходната седмица от Енергото  са  орязали дърветата и клоните  около жиците и са ги оставили в реката, без да я почистят от клоните, тъй като по този начин е по-лесно.

В Богдан са скептични, че ще получат помощ от страната, защото институциите не извършват отговорностите си.

Десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област са на помощ на бедстващото население от наводнените карловски села.

Това сподели основен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН), който е на място в едно от най-пострадалите села – Каравелово.

По думите му на процедура цялата полицията и пожарна от региона, както и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, работят по десетки сигнали.

Има застрашени хора, само че за момента не са с директна заплаха за живота. Дали сме инструкции да се качат нависоко и да изчакат силите от прилежащи области – лодки, спасители, алпинисти, които пътуват към мястото, в това число и от Столична община.

Николов уточни, че на процедура в момента  село Богдан е откъснато, защото най-малко четири моста са разрушени.

Чакаме да се стабилизира времето и да излети хеликоптер, който да помогне с спомагателна информация, сподели още той.

Всеки един сигнал се отработва и се отзоваваме там, където можем да стигнем, добави шефът на ГДПБЗН.

Най-тежко е ситуацията в Богдан, където река Стряма е излязла от коритото си. Бедствието е вследствие на скъсана дига на реката. Има наводнени къщи и магазини.

Наложила се е и евакуация на хора, живеещи на улица 2-ра, измежду които четири деца и самотни възрастни. Спасен е и човек, затънал с колата си на моста в селото.

Спряно е придвижването на влаковете за Бургас в региона на Карлово. Гарата в Сопот също е под вода.

Преляха и Бяла река и Тополица в Копривщица. Голяма част от улиците в ниските елементи на града са се трансформирали в реки.

Залети от водата пътища има и на други места в района. Сред блокираните артерии е и тази за Московец. В селата няма ток и интернет връзка.

От Министерство на защитата оповестиха, че 85 военнослужещи се включват в превъзмогването на последствията от наводненията в Община Карлово.

ВМЗ-Сопот също е потърпевшо от проливните дъждове тази нощ.

Има наводнени складови пространства и индустриални цехове.

Електричеството е спряно на индустриалната част в Сопот, с цел да не се допусне повреда, оповестяват от Министерството на стопанската система и промишлеността.

На място дойде и служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, който даде обещание помощ за инфраструктурата.

Няма починали, няма потърпевши хора – има разрушени къщи в Слатина и Богдан, заключи регионалният шеф Ангел Стоев.

Богдан беше изцяло откъснато от света, само че хората са избавени с хеликоптери, добави той и благодари на служебния министър на защитата Димитър Стоянов, началника на защитата адмирал Ефтимов и 68-ма Стрямска бригада.

Късметът на село Богдан е, че военнослужещите пристигнаха незабавно на място, сподели адм. Ефтимов. Хеликоптер работи в най-критичните точки. По въздух се доставя храна и вода , добави той.

Обследва се опцията къде е най-добре да се сложи понтонен мост , който да свърже откъснатото село Богдан със света.

Източник: www.karlovo-online.com
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР