Трети март се превърна в победа на идеала срещу нихилизма,

...
Трети март се превърна в победа на идеала срещу нихилизма,
Коментари Харесай

Румен Радев: Трети март е победа на идеала срещу нихилизма

Трети март се трансформира в победа на идеала против нихилизма, на здравия български корен против ветровете на политическата обстановка. Това съобщи президентът Румен Радев в речта си по време на тържествената заря-проверка в София по случай 146 години от Освобождението на България.

Президентът и висш главнокомандващ на Българската войска одобри почетния строй на представителните елементи на армията. На церемонията в София участваха още министър председателят Николай Денков, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, политици, магистрати и посетители.

Ето и цялото слово на президента

" Скъпи сънародници,

За мен е чест дружно да почетем Трети март – ден на българската независимост, съдбоносен вододел, който пробуди за нов живот потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия героизъм и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности в армията на съветския император Александър II, поставили завършек на петвековното османско робство.

Отменян в предишното и нападнат през днешния ден, Трети март не просто удържа на користния напън. Благодарение на мощния си честен заряд, на волята на голямото болшинство българи, празникът се трансформира в победа на идеала против нихилизма, на здравия български корен против ветровете на политическата обстановка. Защото националният ни празник не е само отзив от тътена на Руско-турската освободителна война. Не отбелязва единствено победа на бойното поле. Трети март не е и единствено датата на един интернационален контракт – както нерядко се пробват да го показват. Това е денят, ознаменувал триумфа на вековния блян за независимост на генерации българи, съхранили искрата на вярата и битката в дългата зима на робството.

Трети март сложи подобаващ венец на подвига на опълченците. Осмисли обезверената всеотдайност на Априлското въстание. Продължи пътя на Раковски, Ботев и Левски. Сбъдна предначертанието на Паисий и завета на българското възобновление за свободна, европейска и почтена България.
От 3 март стартира възобновяване на българската държавност, стартира началото на поредност знаменателни за отечеството ни събития като Съединението и Независимостта.

Затова през днешния ден означаваме нещо доста по-значимо от една историческа дата - честваме своя вечен народен блян за единение, независимост и държавност. Съхранявайки духа и стремежите на нашия народ, укрепваме темелите на нашето настояще, с цел да гледаме по-уверени в бъдещето.

В днешните неспокойни времена, когато се трансформират граници а оръжията постоянно заглушават разсъдъка, е значимо всички български политици да бдим над суверенитета на Родината. Всички българи да осъзнаем силата си, да бъдем почтени за тези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си старания, с цел да сбъднем идеала за свободна и обективна България. Да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите дейности, достолепието и достойнството на Отечеството.

Вечна памет на героите! Да живее България! "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР