Трети март не разделя хората. Предложението на правителството за друг

...
Трети март не разделя хората. Предложението на правителството за друг
Коментари Харесай

Петър Витанов: 3 март не разделя. Управляващите се опитват да противопоставят Освобождението и 24 май

Трети март не разделя хората. Предложението на държавното управление за различен народен празник прави опит да ги раздели и да опълчи две толкоз светли дати – 3-и март и 24-и май. Това сподели пред „ 120 минути “ по БТВ евродепутатът Петър Витанов, който при започване на седмицата дружно със съидейници разгласи самодейност за референдум за националния празник.

„ Ние сме група от общественици, политици, публицисти, олимпийски първенци и преди всичко историци, които са загрижени и обезпокоени от поръчката на акад. Денков и Борисов да трансформират националния празник. Трети март сплотява както леви, по този начин и десни, както прогресивни, по този начин и либерали или консерватори. Този въпрос може да откри голямо обединяване измежду хората, които не смятат за належащо да трансформират националния си празник “, сподели Петър Витанов.

Витанов е на мнение, че става въпрос за опити за историческа замяна с политически цели.

„ 24 май е прелестен и всеобщ празник, който се чества в Русия, Северна Македония, в страните, които употребяват кирилицата. Но Трети март е празникът, който въплъщава кулминационната точка на вековните битки на българите за национално избавление, автокефалия на българската черква, за духовно и културно развиване “, сподели още той.

В качеството си на евродепутат той разяснява и последните събития, свързани с войната в Украйна и провокациите пред Европа броени дни преди речта на Урсула фон дер Лайен за положението на Съюза.

„ Когато се заприказва за мир, считам, че тази теза не се стартира задоволително добре в Европа. Ние европейците имаме претенцията, че знаем повече от целия останал свят за него.  Година и половина войната като че ли стана всекидневие. Свидетели сме на тотална дехуманизация. За три месеца контранастъпление Украйна съумява да отвоюва 200 квадратни километра, това е територия с размерите на едно землище. Улисани да броим какъв брой бойни машини са изгубени, като че ли забравихме, че има починали хора. Трябва да си зададем въпроса – тази война за територия ли се води или за хората. Защото хората станаха статистика. Само за три месеца са починали десетки хиляди “, разяснява Петър Витанов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР