Трети март е най - важната дата в нашия календар,

...
Трети март е най - важната дата в нашия календар,
Коментари Харесай

СУ Христо Ботев във Враца отбеляза 143 години от Освобождението на България /снимки/

Трети март е най - значимата дата в нашия календар, в това са уверени учениците от Средно учебно заведение „ Христо Ботев “ – Враца.
В интервала сред 25 февруари – 3 март ботевци се включиха в редица начинания по случай Националния празник на Република България:
Директорът на учебното заведение – Виктор Кръстев, раздаде трибагреници на дребните ботевчета, предоставени от кмета на Община Враца – Калин Каменов.
Учениците с горделивост рецитираха стихове, пяха песни, отдадени на паметните дати и събития, отбелязващи Освобождението на България.
В родолюбивата самодейност се включиха всички възпитаници от Средно учебно заведение „ Христо Ботев “- Враца, а дребните ботевчета с горделивост и респект подвигнаха Българското знаме. Прозвуча радиопредаване, отдадено на 3-ти март с присъединяване на възпитаници от 5. клас, с началник – Искра Данова. Табла и книжки, отдадени на празника красяха класните стаи и учебните коридори. Те бяха направени от учениците в начален стадий в часовете по изобразително изкуство, технологии и предприемачество, околен свят и в часовете на класа;
Първокласници рецитираха стихотворения пред съучениците си в часовете по музика.
Третокласниците посветиха часовете на класа на тематика: „ 3 март – Национален празник на РБългария “ и създадоха агамограф за празника.
Учениците от 1.б клас участваха в план „ Българските флагове “ и сътвориха тематичен работен лист.
Учениците от 5.в клас, с класен началник – Малина Тодорова, предизвикаха „ Час за респект, поклонение и национална горделивост “ с присъединяване на всички петокласници.
Учениците от 10.б клас, с учител – Мая Антова, проведоха тематичен онлайн час в екип „ Патриотично образование “ в платформата на MS Teams на тематика: „ Заедно да отбележим Националния празник на РБългария “, като посетители бяха учениците от 6. и 7. клас. Учениците от 9.б клас, с началник – Мая Антова, участваха в сказка, отдадена на Националния празник в Регионалния исторически музей – Враца.
На учебните монитори бе онагледена презентация за 3-ти март, направена от Ученическия съвет.
В навечерието на Националния празник учениците от клуб,,Родолюбие “, с началник Наталия Андреева, създадоха постер и книжки, отдадени на героите, починали за свободата на България. С малко празненство и поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев в двора на учебното заведение, учениците от клуб,,Родолюбие “ се преклониха пред подвига на героите, дали живота си за България.
По мотив Националния празник учениците от 4.а клас, с класен началник - госпожа Мария Димитрова и децата от група "Звездичка " на ДГ "Слънце ", с учителки - госпожа Надежда Николова и госпожа Цветанка Динчева, организираха взаимно занятие в платформата ZOOM на тематика "ТРЕТИ МАРТ - НАШИЯТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК ".
Малките ботевчета показаха пред децата от детската градина презентация за Освобождението на България. Прозвучаха стихове за 3-ти март и песни за празника в взаимно осъществяване на учениците от 4.а клас и децата от група "Звездичка ".
Отбелязването на Националния празник приключи с стратегия и поднасяне на венец на паметника на Христо Ботев на площада в града.
Стефания Сардарян, ученичка от 8.а клас завладя празнуващите с пламенното си авторско есе „ Какво е за мен България? “. Емоционалните й слова носеха обръщение за родолюбие и национална горделивост:
„ За мен България е първият безоблачен лъч рано заран, България е хладният въздух в планините и бистрите потоци в горите. България е красивата ария на славея и гордия, свободен полет на орела. България е яркото слънце и красивия залез. България са също звездите в тъмното нощно небе. България е началото и края на деня, на годината, на младостта и живота…..Това за мен е България, тя е чувство, шепнещо живот. “
В слово за 3-ти март, Радостин Николов, възпитаник от 8.а клас, напомни значимостта на празника и приноса на героите, които са се жертвали за българската независимост:
- „ 3 март е знак на нашата обвързаност към българските корени!
- 3 март е мотив да изразим своята обич към България, която носим постоянно в сърцата!
- 3 март е празник на свободолюбивия и горделив български дух! “
Любовта към родината бе изразена и посредством стихове, показани от Ивана Гецковска и Габриела Димитрова, възпитаници от 8.а клас.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР