Трети март е денят, в който България беше освободена, получи

...
Трети март е денят, в който България беше освободена, получи
Коментари Харесай

Трети март - денят, в който България получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа

Трети март е денят, в който България беше освободена , получи своя народен суверенитет и застана гордо на картата на Европа като страна равноправна с останалите европейски нации.

Това съобщи в събота в Казанлък ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

Той взе участие в тържествената заря-проверка в града във връзка Националния празник и 146-ата годишнина от Освобождението на България. Председателят на Народното събрание одобри стpоя на представителните роти на Българската войска и произнесе слово, в което напомни ролята на Казанлък.

Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Казанлък заема изключително място на картата на българския исторически летопис . Той заема значимо стратегическо място, акцентира Росен Желязков. 

Той напомни, че през юли 1877 година в този прелестен град на Розовата котловина влизат киевските хусари, посреща ги църковният кънтеж на камбаните, отслужена е тържествена литургия, празненство царува по улиците. Тук е проведена първата военно-полева болница в девическия манастир под управлението на опълченеца доктор Мирков, уточни ръководителят на Народното събрание.
 С празнувания в цялата страна означаваме 145 години от Освобождението на България
С празнувания в цялата страна означаваме 145 години от Освобождението на България

На 3 март 1878г. е подписан Санстефанският предварителен (предварителен) кротичък контракт сред Руската империя и Османската империя

Казанлък е предвестител на Сан Стефано, в този град братът на император Александър Втори Николай Николаевич води договаряния с турските пълководци и обрисуват границите на жадувания български суверенитет в границите на Българската екзархия, граници, които ще бъдат мечта за генерации българи. В този град се обрисува българският народен блян и доста малко не доближава успеха във войната и вследствие на това - освобождението на България, да стане факт още тогава, уточни той и напомни героизма на опълченците на Шипка.

На тържественото отбелязване участваха народни представители, кметът на Казанлък Галина Стоянова, регионалният шеф на област Стара Загора Ива Радева, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, общински съветници, кметове на обитаеми места, доста жители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР