Трети март е денят, в който България беше освободена, получи

...
Трети март е денят, в който България беше освободена, получи
Коментари Харесай

Росен Желязков: 3 март е денят, в който България беше освободена и застана гордо на картата на Европа

" Трети март е денят, в който България беше освободена, получи своя народен суверенитет и застана гордо на картата на Европа, като страна равноправна с останалите европейски нации. Поклон пред героите, да живее България! "

Това сподели ръководителят на Народното събрание Росен Желязков по време на тържествена гала във връзка Трети март на централния площад “Севтополис ” в Казанлък откакто одобри почетния часовой на 61 Стрямска механизирана бригада, написа Българска телеграфна агенция.

Казанлък заема изключително място на картата на българския исторически летопис, уточни той. Това е град, който познава и героизма, познава и величието, познава разрушението и опустошението, подсети ръководителят на Народното събрание. 

Казанлък заема доста значимо стратегическо място няколко месеца по-късно, когато през януари 1878 година се трансформира в предвестител на Сан Стефано, уточни още Росен Желязков и означи, че точно тук се водят първите договаряния за помирение. В този град братът на император Александър II Николай Николевич води договаряния с турските пълководци и обрисуват границите на жадувания български суверенитет в границите на Българската екзархия, тези граници, които ще бъдат лелеяна фантазия за генерации българи, сподели той. В този град се обрисува българският народен блян и доста малко не доближава Освобождението да стане факт още тогава, означи Желязков. " Независимо от това славните борби, които българските опълченци на Шипка са изковали, дават съображение още тогава да е явен изходът на войната. Казанлък е град на герои и е част от всички градове, които със своята всеотдайност извоюват свободата на отечеството, което няколко години по-късно ще бъде съединено и след това оповестено за без значение. Това дава за нас през днешния ден мотив за национална горделивост и мотив да славим и да тачим нашите предтечи, да се усещаме горди и да бъдем почтени за тяхното дело ", сподели още той.

“В навечерието на 3 март децата от Казанлък направиха своите стихотворения в памет на починалите и в чест на Националния празник ”, сподели кметът на общината Галина Стоянова. “Те записаха стиховете и страстите си по отношение на Трети март. Краят на тази детска страст ще приключим със стихотворението на Валентин Йорданов ”, уточни тя и поздрави своите съграждани с Националния празник на Републиката.

На церемонията в Казанлък участваха кметът на общината Галина Стоянова, регионалният шеф Ива Радева, заместник-областният шеф на Габрово Даниела Маринова, съветниците на президента Румен Радев Димитър Здравков и Александър Пулев, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Маргарит Михайлов, представители на локални и държавни институции, общински съветници, жители.

Тържествата започнаха с водосвет за здраве и благопреуспяване на българския народ, отслужен от старозагорския митрополит Киприан и гала по издигане на националния байрак пред постройката на Община Казанлък. Празникът продължи на площад “Севтополис ” с прожекция на кино лентата “Опълченците на Шипка ” на режисьора арх. Пламен Мирянов и с поетична комбинация и приключи с тържествена заря инспекция. 

Честванията във връзка Трети март не престават на следващия ден край Паметника на свободата на връх Шипка. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР